Dramatičan politički vakuum: Ko sada vlada Ukrajinom?

Po parlamentu, to sigurno nije Janukovič. Ubrzo nakon što je imenovao predsednika bliskog Timošenko, parlament je smenio Janukoviča i pozvao na prevremene predsedničke izbore 25. maja.

"Predsednik Janukovič udaljen je s vlasti i više ne obavlja svoje funkcije", kaže se u rezoluciji koju je usvojio parlament.

Međutim, Janukovič je poručio u intervjuu koji je navodno snimljen u Harkovu kako nema nameru da odstupi ni da napusti zemlju i da se radi o državnom udaru, a da je on i dalje legitimni predsednik. U noći na nedelju nije jasno gde se nalazi, a u subotu je navodno pokušao krišom da odleti u Rusiju, ali je u tom sprečen.

(old_image)


"Sve odluke koje sada donose (u parlamentu) su ilegalne",
rekao je u intervjuu. "Neću potpisati ništa s gangsterima koji terorišu zemlju.. Nemam nameru da odstupim", rekao je. Međutim, događaji koji su se filmskom brzinom odvijali tokom prošlih dana nisu mu išli u korist.

MUP i zastupnici Janukovičeve stranke prešli na stranu demonstranata

Zastupnici njegove Stranke regija nisu mu dali potporu u parlamentu, ministarstvo unutrašnjih poslova koje kontroliše policiju stalo je na stranu demonstranata, a vojska je jasno poručila da se neće mešati u politiku.

Ko ispunjava vakuum, nije u potpunosti jasno, delimično zbog toga što je parlament u petak usvojio odluku da se Ukrajina vraća na ustav iz 2004. kojim su ukinute neke predsedničke ovlašćenja. Janukovič nije potpisao tu meru. Po tom ustavu "broj dva" u državi je predsednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Po ustavu iz 1996., koji je 2010. ponovno proglasio Janukovič kako bi ojačao svoja ovlašćenja, drugi čovek u zemlji je premijer. To bi značilo da je vlast na aktuelnom premijeru Sergeju Arbuzovu. Međutim, po sporazumu od petka, već u roku od deset dana trebala bi biti formirana vlada nacionalnog jedinstva.

(old_image)

Vlada se u subotu držala po strani, osim što je objavila obaveštenje u kom kaže da radi normalno i da će osigurati "odgovoran prenos vlasti". U svakom slučaju, novo razdoblje otvara se u danas za Ukrajinu, ali nadu u izlazak iz krize smanjuje strah međunarodne zajednice zbog dodatne podele te zemlje od 46 miliona stanovnika između istoka i zapada.

Krvavo izborena sloboda koja je još uvek neizvesna

Poljski premijer Donald Tusk ocenio je u subotu da postoje snage koje prete teritorijalnom integritetu Ukrajine. Visoka predstavnica EU-a Ketrin Ešton pozvala je ukrajinske političare da deluju odgovorno kako bi sačuvali teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje.

Šef francuske diplomatije Loren Fabius, pozdravljajući oslobađanje Julije Timošenko, ocenio je da Francuska, zajedno s evropskim partnerima, poziva na očuvanje jedinstva i integriteta zemlje kao i na suzdržavanje od nasilja.

(old_image)

Julija Timošenko koja je nakon puštanja na slobodu stigla na Majdan pozvala je demonstrante da ostanu na Trgu nezavisnosti jer "moraju da završe posao". Odluke parlamenta u Kijevu doveli su u pitanje izaslanici na kongresu proruskih regija u Harkovu, koji su kazali u subotu da one nemaju "legitimitet i legalitet".

Rusija pak optužuje oppziciju da nije ispunila ni jedan uslov iz sporazuma od petka potpisanog između predsednika i opoziciju, uz predstavnike EU-a, i osuđuje "naoružane ekstremiste i pljačkaše". Sjedinjene Države pozdravile su oslobađanje Julije Timošenko i podsetile da je sada na Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti. U nasilju koje je ovu nedelju kulminiralo nakon tromesečne krize poginulo je 80 ljudi.

Izvor: index.hr/ foto: AP Photo/Darko Bandic

Pogledajte još