Kako nas ambalaža od hrane svakodnevno truje

Komentar nedavno objavljen u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health sugeriše kako hemikalije korišćene za pakovanje, skladištenje i odlaganje svakodnevnih namirnica mogu ozbiljno naštetiti zdravlju nakon nekoliko godina izloženosti, piše Yahoo.com.

Sonja Lunder, iz Radne grupe za zaštitu okoline (EWG) na tu temu kaže: ”Činjenica je da hrana koju jedemo dolazi zapakovana u različite materijale, a stvari poput plastike mogu sadržavati pet do 30 hemikalija ili komponenti. Mnogo od tih hemikalija, barem one koje znamo, su hemikalije koje utiču na naše zdravlje. Međutim, to se čini vrlo suptilno pa tako ta izloženost vrlo često prolazi nezapaženo”.

Evo nekoliko proizvoda koji posebno zabrinjavaju:

Konzervisana hrana

Brojna konzervisana hrana povezana je s BPA-om. BPA ili bisfenol koristi se kako bi se sprečilo rđanje i produžio rok trajanja. Međutim, sama materija se ponaša kao estrogen i otkriveno je kako može poremetiti hormonsku ravnotežu na testovima sprovedenim na laboratorijskim životinjama. Može promeniti fetalni razvoj reproduktivnog sistema i mozga, ali i povećati rizik od raka dojke i prostate. Takođe se sumnja kako povećava verovatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

Plastične posude za mikrotalasnu

Ako jeftine i nekvalitetne posude koristite za grejanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, odmah prestanite. Kako navodi Lunder, zagrevanjem plastike može se promeniti molekularna struktura dopuštajući oslobađanje različitih hemikalija koje se onda apsorbuju u hranu. Takođe, ne dajte ni da vas prevari natpis “sigurno za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici” - to obično samo znači da se plastična posuda neće otopiti prilikom zagrevanja.

Vrećice za kokice iz mikrotalasne pećnice

Te vrećice obložene su hemikalijama na bazi fluorida koji sprečava curenje ulja van vrećice. Međutim, kada se zagrevaju, te hemikalije mogu dospeti u hranu.

Poklopci za staklene tegle

Poklopci brojnih staklenih tegli povezuju se s BPA-om koji se koristi da metal ne zarđa. Kako kaže Lunden, mnoge tegle zagrevaju se i pečate kako bi se sterilizovale, što omogućava da BPA dođe u kontakt s hranom.

Izvor: b92

Pogledajte još