Oficiri iz sveta dolaze da steknu činove na srpskim vojnim školama

Vojne nauke u Srbiji, pored domaćih kadeta, uči i 60 pripadnika stranih oružanih snaga. Po vojno znanje u Beograd već godinama dolaze pitomci i oficiri iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, Crne Gore... Trenutno najbrojniju koloniju stranaca na Vojnoj akademiji čini 32 pripadnika oružanih snaga Angole i 19 njihovih kolega iz Alžira.

Oni čine samo mali deo oficira iz sveta koji su proteklih decenija stekli činove na srpskim vojnim školama. Među više od 1.500 oficira, koliko ih je poslednje decenije različite vojne studije završilo na srpskoj Vojnoj akademiji, oko stotinu njih je iz sveta. Oni su danas na komandnim dužnostima u Alžiru, Libiji, Kini, Turskoj, Rusiji, zemljama regiona...

Kako objašnjavaju na Vojnoj akademiji, trenutno je stranaca najviše na osnovnim studijama, gde oficirske činove peče 22 stranca - 21 iz Angole i jedan iz Bosne i Hercegovine. Njihovi zemljaci su i na generalštabnom i komandnoštabnom usavršavanju. Najviši nivo vojnih škola, studije bezbednosti i odbrane, trenutno pohađa po jedan pripadnik hrvatskih, makedonskih i oružanih snaga BiH, dok je na master i doktorskim studijama još 15 oficira iz Angole.

- Naša Vojna akademija ima dugu tradiciju školovanja stranih kadeta i oficira - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - U vreme SFRJ posebno je bila na glasu u afričkim državama, što je praksa koja nije izgubljena ni danas. Kadrovi koji se razmenjuju na školovanju postaju svojevrsni ambasadori svojih država, koji su veoma važni za izgradnju budućih odnosa i saradnje.

SRPSKI DRUGI JEZIK GENERALŠTABA ALŽIRA
O obimu školovanja stranih kadrova u prošlosti svedoči i primer vojske Alžira, koja je do danas ostala stalni partner beogradskoj vojnoj akademiji. Gotovo ceo sadašnji vojni vrh ove zemlje školovan je u bivšoj SFRJ, a drugi jezik njihovog generalštaba je - srpski.

U Ministarstvu odbrane navode i da se poslednjih godina povećava interesovanje stranih vojski za upućivanje kadrova u Srbiju. Razlog za to je dobra međunarodna i vojnoobrazovna saradnja, ali i veliki ugled koji u svetu uživa srpsko vojno školstvo.

KONKURS
Vrata Vojne akademije biće otvorena do kraja marta za mladiće i devojke iz Srbije koji žele da postanu oficiri Vojske Srbije. Posle selekcije, uniformu će da obuče 50 kadeta Vojne akademije i 25 njihovih kolega na Medicinskom fakultetu VMA.

Foto: Vojska Srbije
izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još