Pirot: Diplomirani pravnici i ekonomi traže pomoć za puko preživljavanje

- Diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Nišu. Posao nemam već tri godine. U međuvremenu sam se udala i osnovala porodicu. Samo suprug radi, a pomoć nemamo ni od koga. Tražim posao, čak ne mora biti u struci, ali da imam neke prihode koji će mojoj deci, suprugu i meni omogućiti normalan život. Prihvatila bih i fizički posao - kaže Marija R., koja je pomoć zatražila od Centra za socijalni rad.

Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić kaže da su gužve u hodnicima svakodnevna slika.
- Ima dana kada kroz našu ustanovu prođe i pedesetoro ljudi. Među njima je sve više onih sa završenim fakultetima koji kažu da su bez posla i da nemaju od čega da žive. Radili bi bilo koji posao. Traže i pomoć oko korišćenja narodne kuhinje jer im znači i makar jedan topli obrok dnevno. Najčešće su to mladi ljudi. Dolaze i bračni parovi, oboje obrazovani i oboje bez posla, a imaju decu - kaže Vasićeva.

- Završila sam Ekonomski fakultet i bez posla sam više od pet godina. Suprug nigde ne radi, sem povremeno neke poljoprivredne poslove. Imamo jedno dete, a drugo je na putu. Obraćala sam se Centru za socijalni rad i Crvenom krstu jer nemamo sredstava za život - kaže Milica J.

Traže i korišćenje narodne kuhinje jer im znači makar jedan topli obrok dnevno. Najčešće su to mladi ljudi.

Piroćanac Milan P. je završio Tehnički fakultet pre tri godine i nigde ne radi. Obraćao se raznim institucijama, ali pomoći nije bilo.

- Onda sam došao u Centar za socijalni rad i potražio pomoć kako bih mogao da izdržavam sebe i porodicu. Ne želim pomoć, već posao - priča Milan.

Broj zahteva za socijalnom pomoći povećan je i do 40 odsto.

- Na kraju prošle godine smo imali smo 1.420 porodica sa više od 3.500 članova koje su koristile socijalnu pomoć. U 2011. je bilo 800 porodica sa 2.200 članova. I kad je reč o jednokratnim novčanim davanjima i tu beležimo znatno povećanje broja zahteva. U toku 2012. izdali smo1273 rešenja o jednokratnoj pomoći, a prošle godine doneli smo 1600 rešenja. Najviše jednokratne pomoći traži se za kupovinu lekova, odeće i obuće, ogreva, ishranu, prevoz - kaže Vasićeva.

Izvor: Blic

Pogledajte još