Blic: Nova komisija istražuje atentat na Đinđića

Kako piše "Blic", članovi komisije biće Marko Kljajević, nekadašnji sudija koji je skoro do kraja sudio u postupku za atentat na Zorana Đinđića, advokat Rajko Danilović, zastupnik premijerove prorodice u tom suđenju, Olgica Batić, narodni poslanik, kao i advokat Ante Bošković. U komisije će biti i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao ministarstava pravde i policije.

Komisija se formira na inicijativu dela budućih članova. Njima je podstrek za početak istrage bio zahtev četiri poslanika glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu, među kojima je i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, da se rasvetli politička pozadina ubistva premijera.

Prvi zadaci:

Skinuti oznaku državne tajne sa svih dokaza koje je prikupila komisija Žarka Koraća
Razgovor sa Jelkom Kacinom o dokumentaciji koja je van Srbije
Traženje dokumentacije od službi drugih država
Analiziranje rada BIA, MUP-a i tajnih vojnih službi u vreme atentata na premijera
Ispitivanje tokova novca koji mogu biti u vezi sa organizacijom atentata
Saslušanje svih potencijalnih svedoka

Prvi radni sastanak o formiranju komisije održan je nedavno kod prvog potpredsednika Vlade Aleksandar Vučića. Kako “Blic” saznaje, tada su već izneti predlozi šta su sve ciljevi komisije, koja će zvanično biti formirana u martu.

Preporuke Žarka Koraća

Nakon atentata bila je formirana i komisija za ispitivanje sistema bezbednosti, kojoj je predsedavao Žarko Korać. Ona je 13. avgusta 2003. uradila izveštaj sa pet preporuka. Jedna od preporuka je bila i da “MUP i BIA formiraju komisije i hitno utvrde propuste u sistemu obezbeđenja“. Iako je preporučeni rok bio 45 dana, to ni do danas nije urađeno. Nije ispunjena ni preporuka da se “utvrdi konkretna odgovornost svih osoba koje su bile posredno ili neposredno zadužene za sistem obezbeđenja premijera”.

Za ubistvo Đinđića prvosnažno su osuđeni na po 40 godina Milorad Ulemek Legija, u vreme ubistva pukovnik DB u penziji, i ubica Zvezdan Jovanović, u vreme ubistva aktivni potpukovnik DB-a. Osuđena su još desetorica, među kojima su još dvojica pripadnika JSO i jedan radnik BIA, koji je bio u obezbeđenju premijera. U presudi se navodi da su organizatori ubistva Ulemek i pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar.

Osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića

  • Milorad Ulemek Legija (JSO) 40 godina
  • Zvedan Jovanović Zmija (JSO) 40
  • Aleksandar Simović (zemunski klan) 35
  • Ninoslav Konstantinović Nino (zemunski klan) 35
  • Vladimir Milisavljević Budala (zemunski klan) 35
  • Miloš Simović (zemunski klan) 30 Milan Jurišić Jure (zemunski klan) 30
  • Branislav Bezarević (bivši radnik BIA) 30
  • Sretko Kalinić Beli (zemunski klan) 30
  • Dušan Krsmanović (zemunski klan) 20
  • Željko Tojaga (JSO) 15
  • Saša Pejaković (JSO) 8

Izvor: Blic
Foto: Wikimedia Commons / World Economic Forum

Pogledajte još