Ukrajinska skupa pobeda: Rušenje Janukovičevog režima glavom platilo 80 ljudi

Prvi sati primirja nakon teških uličnih borbi koje su trajale danima ukazivali su na to da ništa nije rešeno, te da će odredba dogovora između vlasti i opozicije koja je predviđala predsedničke izbore do kraja godine, Janukoviču dati priliku da se konsoliduje.

Ispostavilo se da je režim div od papira. Vojska se držala po strani, policija se osipala, dok su se lokalni aparatčici listom zaklinjali na vernost opoziciji.

Parlament u kome su deputati Janukovičeve Partije Regiona glavom bez obzira napuštali svoju parlamentarnu frakciju, izglasao je vraćanje Ustava iz 2004. koji predsedniku bitno smanjuje ovlašćenja i smenio šefa države. Izbori se očekuju krajem maja.

Izglasan je i zakon koji je omogućio oslobađanje Julije Timošenko, bivše premijerke i lidera partije Otadžbina (Batkivščina) koja je robijala zbog navodne zloupotrebe vlasti. Zbog povrede kičme u Kijev je iz bolnice u Harkovu doputovala u invalidskim kolicima.

Janukovič je pobegao na njemu naklonjen istok zemlje, nadajući se podršci koju nije dobio, barem ne onoliko koliko je očekivao. Dok je ovaj tekst pisan, još je bio na slobodi.

U međuvremenu su demonstranti ušli u njegovu vilu u kijevskom predgrađu Mežigorje gde su osim neviđenog luksuza, zatekli i takozvano crno knjigovodstvo koje će sada biti predmet zanimanja istražitelja jer govori o ogromnoj korupciji i milionskim proneverama.

U Kijevu sada počinje politička bitka oko plodova pobede. Za predsednika parlamenta te vršioca dužnosti predsednika zemlje i vlade postavljen je Aleksandar Turčinov, jedan od lidera Otadžbine.

Arsenij Jacenjuk, koji je dok je Timošenko bila u zatvoru vodio stranku i bivši ministar inostranih poslova, visoko je na listi kandidata za premijera buduće vlade.

Kada do izbora dođe, sva je prilika da će Otadžbina i Timošenko na krilima Majdana pobediti Partiju Regiona i Janukoviča ukoliko mu stranka opstane, a on ostane na slobodi.

Jednako se očekuje da Otadžbina pobedi i trenutne saveznike, desničara Olega Tjahnjiboga i partiju Sloboda, te bokserskog šampiona Vitalija Klička i njegovu stranku UDAR.

Izdat nalog za hapšenje Viktora Janukoviča

Za smenjenim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem izdat je nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svom fejsbuku.

Izdat nalog za hapšenje Viktora Janukoviča

"Otvoren je zvaničan slučaj za masovno ubistvo miroljubivih građana",
napisao je Avakov, prenela je agencija Rojters.

"Janukovič i drugi ljudi odgovorni za to su predmet potrage (policije)", dodao je Avakov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je danas da je Janukovič poslednji put viđen sinoć na Krimu, a zapadne agencije su prenele da nije poznato gde se Janukovič nalazi i da se veruje da je na istoku zemlje koja je uvek bila uporište njegove moći.

Janukovič je svrgnut u subotu kada je napustio kancelariju u Kijevu i rezidenciju i pobegao u istočnu Ukrajinu gde je rođen.

Ukrajina između ruskog gasa i evropskih fondova

Međutim, Juliju Timošenko, iako ona sada figurira kao centralna ličnost Majdana, baš i ne ljube svi, uglavnom zbog njene prošlosti, nekoliko skandala oko prodaje ruskog gasa i činjenice da se pod njenom vlašću Ukrajina ni korak nije mrdnula ka EU, što sve zajedno Slobodi, UDAR-u i njihovim liderima daje izvesne šanse.

To se najbolje videlo tokom njenog pojavljivanja na trgu, kada su joj neki aplaudirali, drugi je nemo slušali, a treći joj zviždali.

Prvi posao postojeće ali i naredne vlade jeste obezbeđivanje zajmova za konsolidaciju ekonomije koja se za tri meseca našla na ivici sloma.

Rusija pare sada, sva je prilika, dati neće, barem ne odmah, posebno jer je verovatno upropašten plan Vladimira Putina da stvori Evroazijsku Uniju sa Ukrajinom kao najvažnijim članom. Verovatno da neće biti ništa ni od niže cene gasa.

Britanski premijer Vilijem Hejg je u subotu rekao da je sada na EU red da sa Međunarodnim monetarnim fondom isposluje povoljan aranžman za Kijev, kao zamenu za ruske pare.

Jaz između Kijeva i Moskve je sada dubok, ali vreme leči sve. Dve zemlje će morati da pregovaraju o poslu. Iako glavni gubitnik u ovom mini ratu, Vladimir Putin će verovatno shvatiti da je mu bolje da na zapadnim granicama ima partnera nego ljutog komšiju koji može da mu priredi mnogo pakosti.

Na Briselu je pak da Ukrajinu, koja je i komšija EU, sada i sam tretira kao mnogo ozbiljnijeg sagovornika, makar Kijevu trebale godine da uradi dovoljno da može da počne da razgovara o ulasku uklub.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.