POSLODAVCI NE POŠTUJU ZAKON:Povređeni radnici prepušteni sami sebi?!

Kako „Alo!” saznaje, praksa je pokazala da zaposleni koji su pretrpeli povrede na radu, a kojih je prema podacima nadležnih sve više, umesto da miruju, prinuđeni su da idu od jednog do drugog lekara ili zdravstvene ustanove da jure povredne liste, doznake za bolovanje, kao i potpise doktora koji su ih pregledali, a sve to da bi ostvarili pravo na zagarantovano stopostotno bolovanje.

Kazne i do milion dinara
Novčana kazna koja je predviđena za poslodavca koji ne ispuni obavezu prijavljivanja povrede na radu je od 800.000 - 1.000.000 dinara, za preduzetnika je 400.000 - 500.000 dinara, a kazna za direktora ili drugo odgovorno lice je 40.000 - 50.000 dinara.

- Udario sam viljuškarom o vrata, a od siline udarca, izleteo sam sa sedišta i glavom udario u beton. Zamaglilo mi se, a leva strana glave, iznad oka, počela je da natiče. Kad sam shvatio da neću moći više da radim, javio sam se šefu i krenuo kod lekara. U Urgentnom centru, posle višesatnog čekanja i snimanja, ustanovljena mi je kontuzija glave i prepisano mi je mirovanje.
Umesto toga, iz firme su me pozvali i rekli da, ukoliko hoću da tražim bolovanje zbog povrede na radu, moram da dođem po povrednu listu i da razgovaram sa šefom, zaduženim za bezbednost na poslu
- priča svoje iskustvo Milan. O. iz Beograda i dodaje da su ga iz Urgentnog centra poslali u Dom zdravlja gde je opet satima čekao da ga lekar primi. Ta agonija šetanja od jednog do drugog, kako ističe, trajala je nekoliko dana.

- Najgore od svega je to što kažu da moraš da predaš sve dokumente u roku od 24 sata od trenutka povrede, umesto da ležiš u krevetu. A kad dobiješ povrednu listu, opet moraš da se vratiš lekaru koji te je prvi pregledao da ti je potpiše, za šta je u mom slučaju bio nadležan dežurni doktor u Urgentnom centru, koji je pokušao da me natera da dođem posle vikenda - ističe naš sagovornik i dodaje da je takvo „šetanje” povređenih redovna pojava, bar kada je njegova firma u pitanju.

S druge strane u Ministarstvu rada ističu da je procedura kroz koju je prošao naš sagovornik nedopustiva, te da je na poslodavcu da obezbedi kompletnu dokumentaciju koja prati povredu na radu.

- Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu propisano je da je poslodavac dužan da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od nastanka povrede, prijavi nadležnim institucijama da je došlo do povrede na radu. Izveštaj popunjava poslodavac, a zatim bez odlaganja, u roku od 24 časa, svih pet primeraka dostavlja zdravstvenoj ustanovi u kojoj je izvršen pregled povređenog, radi unošenja nalaza i mišljenja lekara - ističe Vera Božić Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada.

Ona dodaje da lekar u roku od dva dana dostavlja povrednu listu poslodavcu koji izveštaj prosleđuje filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fond overava svih pet primerka izveštaja i vraća tri primerka poslodavcu. Firma jedan primerak zadržava, jedan dostavlja zaposlenom, a jedan upućuje Ministarstvu rada.

U Srbiji se u proseku dogodi oko 40 smrtnih povreda na radu, preko hiljadu teških povreda i više od 20.000 lakih povreda. Uviđaj vrši inspekcija rada, a Fond zdravstvenog osiguranja utvrđuje da li se radi o povredi na radu ili ne.

Prema podacima iz Ministarstva rada, broj izvršenih inspekcijskih nadzora povećava se iz godine u godinu, pa je tako 2012. godine bilo ukupno 1.243 nadzora, dok je godinu dana ranije bilo za oko stotinu manje. Kako objašnjavaju u ministarstvu, kada je u pitanju prijavljivanje povrede na radu, postoje zloupotrebe kako od poslodavaca tako i od zaposlenih. Kada inspekcija utvrdi da poslodavac povredu na radu zaposlenog nije prijavio u roku od 24 časa, podnosi zahtev za prekršajani postupak protiv poslodavca, direktora ili drugog odgovornog lica.

Izvor: Alo.rs
Foto: sxc.hu

Pogledajte još