Lako i bez upotrebe hemije otpušite začepljene odvode

Danas je najlakše kupiti različita hemijska sredstva koja otapaju odvode, ali zbog svoje jačine, vrlo lako mogu oštetiti sanitarne površine, takođe zagađuju okolinu, a mogu da štete i vašem zdravlju. Ali, rešiti ovaj problem možete na prirodan i bezbedan način.

Dakle, ako se desio problem sa začepljenim odvodima, predlažemo vam da isprobate sebe u ulozi vodoinstalatera. Ali, neće vam biti potrebni specijalni alati za rad, vec obična soda bikarbona i limunska kiselina (limuntus).

Soda bikarbona i limuntus je odlična prirodna kombinacija koja je spasla hiljadu sudopera, lavaboa, kada, wc solja, tuš kabina..

Pre nego što započnete proces otpušavanja zečepljenog odvoda, oslobodite se suvišne vode iz sudopere, lavaboa ili drugih sanitarija. Nakon toga, naspite u začepljeni odvod pola čaše limuntusa i istu količinu sode bikarbone. Tankim mlazom sipajte toplu vodu, otprilike jednu času.

Videćete hemijsku reakciju između sode i limunske kiseline u vidu penušanja.

Ova mešavina ce rastvoriti sitne deliće hrane, masnoću, kosu, očistiti od ostalih nečistoća i bakterija, što će sprečiti širenje neprijatnih mirisa. Posle desetak minuta pustite vruću vodu da ispere odvod. Ako niste uspeli sa prvim pokušajem, ponovite postupak još jednom.

Kao što možete videti, nema velike mudrosti oko čišcenja odvoda, ali ono što je bitno naglasiti je da ćete ponekad morati da se naoružate strpljenjem jer ćete ovaj postupak morati da ponovite još jednom ili dvaput, ako je vaš odvod jako začepljen.

Limuntus i sodu bikarbonu možete iskoristiti za brzo i efikasno čišćenje sudopere i produžiti rok trajanja svojoj veš mašini.

Izvor: uspesnazena
Foto: sxc.hu

Pogledajte još