One su najveći seksualni kanibali u životinjskom svetu

Ipak nisu svi mužjaci u svim vrstama spremni da budu pojedeni, pa su tako neki razvili razne načine odbrane. Tetragnatha Extensa pauci imaju ‘rašlje’ koje koriste kako bi zaglavili vilicu ženke i na taj se način spasili od sigurne smrti. Mužjaci Xysticus cristatus pauka doslovno vežu ženke svojom svilom pre seksa, a Argyrodes zonatus mužjaci izlučuju tekućinu koja opija ženke i čini ih nemoćnim za večeru.

5. Crne udovice

(old_image)

Pauci su jedna od najprepoznatljivijih vrsta životinja koje praktikuju seksualni kanibalizam, a jedna vrsta se posebno ističe - Latrodectus tredecimguttatus, poznatija kao Crna udovica.

Mužjaci ove vrste imaju neverovatno visoku stopu smrtnosti prilikom same potrage za partnerom – čak 80% njih umru kao device, a 65% susreta sa ženkama se završi njihovom smrću. Što znači, u proseku, mužjak će sresti manje od jedne ženke u svom životu, a ako bude dovoljno srećan da sretne i jednu, velike su šanse da će da završi kao njena večera. Osim toga, oni postaju sterilni nakon samo jednog parenja. Uz sve te faktore koji rade protiv njih, evolucija je naterala ove mužjake da se posebno prilagode gladnim ženkama.

Jedan od načina da prežive seksualni susret je da isti traje što je duže moguće. Nudeći svoje telo kao mito, mužjak Latrodectus tredecimguttatus pauka ‘vodi ljubav’ sa svojom ženkom duže od bilo kojeg drugog pauka koji ima sličan cilj – da preživi susret sa ‘nežnijim polom.’

Zašto Crne udovice na kraju pojedu mužjaka? Većina naučnika se slaže da je odgovor jednostavan – ženka je znatno veća od mužjaka i nakon seksualnog čina ona jednostavno iskoristi priliku da ‘usput’ i večera.

4. Škorpije

(old_image)
Škorpije se mogu naći svuda – u planinama, pustinjama, tropskim područjima, pećinama, pa čak i na radioaktivnim lokacijama. Pored toga što imaju mnogo prirodnih staništa, oni takođe imaju još više predatora, uključujući razne sisare, žabe, daždevnjake, pauke i ptice.

No, da li ste znali da su škorpije najveći predatori sami sebi? Više od polovine vrsta peščanih škorpiona lovi druge škorpione, a od njih, u većini vrsta se dešava da ženke love i jedu mužjake, iako je kod par vrsta zabeleženo i obrnuto.

Seksualni kanibalizam se pojavljuje kod škorpija, ali ni blizu kao kod npr. Crnih udovica. U slučaju škorpija, seksualni kanibalizam (uvek ženka pojede mužjaka) se dešava iz čisto ‘ekonomskih’ razloga, to jest, kada u okolini nema dovoljno hrane, pa se nakon parenja mužjak učini ženki kao slastan obrok.

3. Zelene anakonde

(old_image)

Eunectes murinus ili Zelena Anakonda je najveća, najteža i druga najduža poznata vrsta zmija. One jedu razne vrste plena, gotovo sve što mogu da savladaju, uključujući ribe, ptice, razne sisare i gmizavci, a mogu čak da pojedu i tapira ili jelena – i naravno, ženke umeju da pojedu mužjaka.

Kod zelenih anakondi, ženke su jedini kanibali, verovatno zbog toga što su i mnogo veće od ‘snažnijeg pola’. Nakon parenja, ženke ne jedu sedam meseci, a stručnjaci koji ih proučavaju veruju da je to zato što ponekad pojedu partnera, kako bi mogle da prežive što duže i što ugodnije.

2. Pauci skakači

(old_image)

Pauci skakači (Salticidae) sadrže više od 500 opisanih rodova i oko 5.000 opisanih vrsta, što ih čini najvećom porodicom pauka (13% od svih vrsta). Ali neke od njih mogu da budu poprilično loše za mužjake koji ne znaju da plešu!

Ženke pauka skakača mogu biti jako opasne ljubavnice. Da bi privukli partnerku, mužjaci započinju sa komplikovanim pokretima, plesom kojim se udvaraju ženkama, ali ako se ženki ne dopadne ples, ne samo da će mužjak da bude odbačen (sa slomljenim srcem) već će i da završi kao njena večera.

1. Bogomoljke

(old_image)

Pored Crnih udovica, bogomoljke su takođe jedna od najpoznatijih vrsta koje praktikuju seksualni kanibalizam – samo što one ne pojedu celog mužjaka, već mu samo otkinu glavu i to tokom samog čina parenja!

No, iako su zloglasni meneateri, seksualni kanibalizam među bogomoljkama je retka pojava i javlja se češće u laboratoriju nego u prirodi. Verovatno jer laboratorijsko okruženje uzrokuje stres kod ženki, zbog čega postanu jako agresivne.

Međutim… nedavna istraživanja pokazala su da je barem kod jedne vrste bogomoljki, Mantis religiosa, dekapitacija mužjaka potrebna za uspešnu kopulaciju. Otkidanje glave mužjaka izaziva refleskne pokrete u njegovom telu, što rezultira bržom ejakulacijom.

Bonus: Vatreni mravi

(old_image)

Vatreni mravi broje oko 280 vrsta širom sveta i iako mužjaci nisu klasična romantična večera kao vrste iznad, ni oni ne prolaze mnogo bolje. Na prvi pogled, njihov opis posla i ne zvuči tako loše: jedi i pari se. Prema Bart Dreesu, profesoru entomologije na Texas A & M Univerzitetu - Oni su poput tinejdžera. Vise po koloniji nekoliko sedmica ili meseci, troše puno hrane i čekaju ‘party time'.

Njihov život zvuči poprilično jednostavno. Jedina kvaka je, oni umiru nakon parenja. I to prvo se bore međusobno za pozornost kraljice, a nakon što ih ona odabere i iskoristi kao lične seksualne igračke, oni jednostavno umru.

Izvor: Pixelizam
Foto: Wikipedia / lucidcentral.org

Pogledajte još