Zašto se istrebljuju slonovi na Sumatri?

Ženka slona i pet manjih slonova mužjaka i odrasli slon, kako se veruje iz istog stada, pronadjeni su izvan Nacionalnog parka Teso Nilo i smatra se da su uginuli pre pet meseci, rekao je Muhamed Zanir.

Zanir je dodao da je, na desetine uginulih slonova, pronadjeno pošto su otrovani na ostrvu Sumatra, zbog brzog širenja plantaža palminog ulja i uništavanja njihovih staništa, prenela je agencija AFP.

Dok su većinom kompanije dobile koncesije za plantaže palmi izvan Nacionalnog parka Teso Nilo, u provinciji Riau u istočnoj Sumatri, mnogi seljani ilegalno postavljaju zasade unutar Parka i uništavaju slonove zbog svojih zasada, naveo je portparol WWF .

Slonovi su na meti lovokradica i zbog kljova, koje se uveliko traže u tradicionalnoj kineskoj medicini u Indoneziji.

Prema evidenciji WWF, na Sumatri, ima izmedju 2.400 i 2.800 slonova u divljini ostrva i upozoravaju da se slonovi suočavaju sa istrebljenjem za manje od 30 godine.

Favorizovanje proširenja zasada kultivisanih kultura i rudarska industrija dovelo je do uništenja skoro 70 odsto šuma koju su staništa te vrste manjih azijskih slonova, u poslednjih 25 godina, navode iz WWF.

Foto: Beta/AP Photo/Rony Muharrman
Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.