Kamena sveska: Ovo će oduševiti ekologe

Savršena sveska, koja mora da se dopadne svim "Zelenima" ovoga sveta je stigla.

Papir za ovu svesku se ne pravi od celuloze, već od kamena. Od kalcijum karbonata da budemo precizni. Kalcijum karbonat je jedan od najčešćih materijala na planeti (za razliku od drveta). Ne koriste se hlor, voda, kiseline, nafta ili bilo koja od štetnih materija koje su u upotrebi pri proizvodnji običnog papira.

Poreces proizvodnje je takav da se kalcijum karbonat samelje u fini prah, i onda se doda minimalna količina sintetičke plastike kao vezivni element. Tako se dobija papir koji je 80 odsto kamen.

Sveska može da se reciklira uz minimalni utrošak energije, ali je i biorazgradiva, i to sa minimalnim periodom razgradnje - 14 do 18 meseci na sunčevoj svetlosti.

Ono što je najbolje kod ove vrste papira su njegove karakteristike: gladak, vodootporan, svetliji, po njemu se bolje piše, teže se cepa - sve one osobine koje ste želeli da papir ima, ali ih nije imao dok se pravio od drveta.

Iako još uvek nije u širokoj upotrebi, izdavači se polako zagrevaju za ovaj novi proizvod - pa zamislite samo knjigu koju polijete kafom i ne bude joj ništa!

Naravno, uvek postoje skeptici koji se pitaju da li je procenat sintetičke plastike prevelik da bi ova zamisao bila "eco-friendly"?

(old_image)

Foto: Ariel Zambelich/Wired

Pogledajte još