Vesna Pusić danas u Vladi Srbije

Pusićeva je u posetu Beogradu došla nedelju dana pred početak rasprave koju će pred Međunarodnim sudom pravde voditi tumovi Srbije i Hrvatske povodom medjusobnih tužbi za genocid.

Vesna Pusić popodne treba da se sastane s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Simić: Poslednji pokušaj za rešavanje tužbe

Dolazak prve potpredsednice Vlade Hrvatske i ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić u Beograd predstavlja poslednji pokušaj da se spor po tužbi i protivtužbi za genocid reši van suda, rekao je danas profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

"Dolazak Pusićeve predstavlja poslednji pokušaj, u minut do dvanaest, da se nešto reši bez suda, ili barem da se smanji jaz izmedju dve države koji će sudjenje doneti"
, rekao je Simić za RTS.

On ističe da je i Beogradu i Zagrebu jasno da nema osnova za tužbu.

"Vansudsko poravnanje bilo bi bolja osnova za odnose dve zemlje, ako druge nema onda ćemo se suditi pa će sud u Hagu odlučiti"
, rekao je Simić.

On je ukazao na siutaciju u Hrvatskoj koja je usledila nakon stupanja te zemlje u Evropsku uniju.

"U Hrvatskoj je interesantna situacija, vladajuća partija, ali ni opozicija nisu sasvim pod kontrolom. Videli smo šta rade branitelji u Vukovaru, skidanje dvojezičnih ploča, aktiviranje verskih krugova. Hrvatska je u interesantnom procesu, jer ono kroz šta prolazi je vrlo poučno i za nas i mislim da bi prošlost trebalo držati pod kontrolom", rekao je on.

Pusićeva će se sastati danas u Beogradu sa prvom potpredsednicom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Blic
Foto: Beta, HINA / Milos Ceric

Pogledajte još