Raspisan konkurs za železničku i autobusku stanicu Novi Beograd

Kako se navodi u oglasu, prostor koji je predmet konkursa nalazi se između ulica Jurija Gagarina, Proleterske solidarnosti, Bulevara Milutina Milankovića i Đorđa Stanojevića.

Prema ranijim najavama, na taj prostor bi trebalo da bude izmeštena Beogradska autobuska stanica (BAS) za međugradske linije, što je jedan od uslova za izgradnju kompleksa Beograd na vodi.

Cilj konkursa je da se izabere najbolje tehnološko-saobraćajno, urbanističko i arhitektonsko rešenje za izgradnju i uređenje autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno komercijalnog kompleksa, kao osnov za izradu plana detaljne regulacije.

Konkurs je raspisan u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, a rok za predaju radova je 13. maj. Pobednici konkura biće objavljeni 10. juna 2014.

Ukoliko pristigne najmanje 10 radova koji ispunjavaju ulove konkursa biće dodelje nagrade od 2,3 miliona dinara za pobednika konkursa, 1,15 miliona dinara za drugoplasiranog, 805.000 za trećeplasiranog i biće otkupljena tri rada po 345.000 dinara.

Predsednik žirija je predsednik privremene uprave Beograda Siniša Mali.

Izvor: Blic

Pogledajte još