Srbija polako ostaje bez pedijatara

Direktor Instituta Radovan Bogdanović naglasio je da decu do sedam godina, koju po našem propisu treba da prate pedijatri, u 14 odsto slučajeva prate lekari opšte medicine.

- Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine pa u školskim dispanzerima ima oko 63 odsto pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine - rekao je Bogdanović nakon otvaranja skupa.

On je naglasio da su pedijatri u proseku stari oko 50 godina, a trećina njih je starija od 55 godina.

- Ne zna se kada će se ti lekari povući u penziju. Zato je potrebno brzo reagovanje, odobravanje specijalizacija kojima će biti nadomešten ovaj deficiti koji će se pretpostavljamo javiti zbog tih trendova odlaska pedijatara u penziju. Specijalizacija traje četiri godine i to treba planirati - naglasio je Bogdanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović naglasio je da to ministarstvo u poslednjih nekoliko godina nastoji da ispravi nelogičnosti i da su tokom ove godine podsticali domove zdravlja da upute veći broj lekara na specijalizaciju.

On kaže da će u domu zdravlja Zemun, Palilula, Čukarica već od naredne godine imati dovoljan broj pedijatara u Beogradu.

- Ukoliko procena nakon ovog upućivanja na specijalizaciju bude takva da je potrebno da preduzmemo i neke druge korake, izvesno je da se može desiti da predložimo da se od naredne godine izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predvidi da za deficitarne oblasti uvodemo volonterske specijalizacije - naglasio je Perišić.

On kaže da je veliki problem i to što domovi zdravlja nemaju koga da upute na specijalizaciju, jer bi lekara koji dodje na zamenu morala da plaća zdravstvena ustanova koja nema dodatne prihode.

Kongres "Aktuelnosti u pedijatriji 2014" traje četiri dana, a predavači će biti profesori ne samo iz Instituta za majku i dete već i drugih ustanova koje se bave lečenjem dece.

- Sve više se fokusiramo na prevenciju. Prevencija rađanja zdravog deteta, ukoliko postoji neka anomalija da se terapija sprovede odmah po rođenju ili neposredno nakon toga. Genetika sve više biva u fokusu svih oboljenja i naša kuća je tome veoma posvećena - rekao je zamenik direktora Instituta Vladislav Vukomanović.

Izvor: Blic

Pogledajte još