Sarajevo: Demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsedništva BiH

Građani su i danas blokirali centar grada gđe skandiraju "Ostavke, ostavke". Zahtevi demonstranata su bazirani na rešavanju problema nezaposlenosti i otkrivanju imena korumpiranih političara. Istovremeno, u Sarajevu se održavaju protesti i na drugoj lokaciji, ispred Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Proteste su podržali predstavnici Udruženja za zaštitu žiranata Kantona Sarajevo, a zatražena je i "bezuslovna primena Federalnog zakona za korisnike koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj valuti švajcarski franak". Takođe, demonstranti traže "smanjenje marže i euribora za korisnike kredita u BiH, koji imaju kredite vezane za euribor, ostavku direktora agencije Zlatka Barša i svih zaposlenih po rodbinsko-političkoj liniji".

Takođe, građani traže da se javnosti prezentuju "nedavno utvrđene nepravilnosti koju je dokumentovala finansijska policija u Agenciji za bankarstvo, oduzimanje licence za rad Hipo banci", a izneseno je još desetak drugih zahteva,

Demonstranti nose transparente na kojima piše: "Uništili ste domaće banke", "Tražimo hitne ostavke menadžmenta", "Familijarna bankarska agencija"... I u drugim gradovima u BiH organizovani su protesti građana. U Mostaru su se građani okupili ispred Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) gde traže da zahtevi građana budu uvršteni na dnevni red narednog zasedanja kantonalne Skupštine.

Građani traže smenu Vlade HNK-a "zbog dugogodišnje neodgovornosti i nefunkcionalnosti, te rešenje za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu". Takođe, Mostarci traže ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plata s prosečnim radničkim platama, te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa decom na nivou HNK-a.

Izvor: Beta/ foto: AP Photo/Amel Emric

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.