Heliks objavio Elegantni kosmos Brajana Grina

SMEDEREVO, 8. avgusta 2009. (Beta) - Izdavačka kuća iz Smedereva Heliks objavila je delo fizičara Brajana Grina "Elegantni kosmos".

Grin koji je jedan od vodećih teoretičara struna je za to delo dobio Aventisovu nagradu za najbolju naučnu knjigu 2000. godine.

"Posle 'Kratke povesti vremena' Stivena Hokinga, malo je knjiga o fizici koje su postigle sveopštu popularnost i izborile se za naklonost ljubitelja nauke. Grinov 'Elegantni kosmos', potvrđuje da se o nauci može pisati nadahnuto, zanimljivo i jednostavno, bez vulgarnog pojednostavljivanja", naveo je urednik u Heliksu Bojan Stojanović.

Autor u "Elegantnom kosmosu" skida veo misterije sa teorije struna i otkriva svemir koji se sastoji od jedanaest dimenzija, čije se "tkanje samo para i spaja, a sva materija u njemu - od majušnih kvarkova do džinovskih supernova - sačinjena je od vibracija mikroskopski malih energetskih petlji".

Teorija struna, kako se često naziva, ključ je za definisanje teorije objedinjenih polja o kojoj je Anjštajn promišaljao više od trideset godina.

"Teorija struna govori da su sva dešavanja u svemiru, od divljeg plesa subatomskih kvarkova, do nesagledivih vrtloga nebeskih galaksija, samo odrazi fizičkog principa i ispoljavanja jednog entiteta: mikroskopski malih vibrirajućih energetskih petlji, milijardi milijarda puta manjih od atoma", objasnio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, "Elegantni kosmos" postavlja nov standard naučnopopularne književnosti koji će poslužiti kao uzor za buduće knjige.

Lakoća kojom Brajan Grin čitaocima približava najzamršenije fizičke koncepte, svrstava ga u red velikih pisaca poput Karla Segana ili Ričarda Dokinsa koji su svetu podarili neke od najlepših knjiga o tajnovitim prostranstvima zemlje i neba.

"Srbija je neveliko tržište ali u njoj živi populacija s izraženom potrebom za tom vrstom knjiga", ocenio je Stojanović objašnjavajući specifičnu uređivačku koncepciju Heliksa.

msp/dob/sas

Pogledajte još