Nemačka postala "javna kuća Evrope"

- Grupa muškaraca u crvenim i belim uniformama krstari oko recepcije. Žene na visokim potpeticama sede u baru, obavijene duvanskim dimom, ćaskaju s klijentima i smeju se - to je „Raj“ u nemačkom gradu Štutgartu, jedna od najvećih evropskih javnih kuća. Posluje potpuno legalno. Izgradnja je koštala više od šest miliona evra, otvorena je 2008. i u ponudi ima restoran, bioskop, spa-centar i 31 sobu za klijente.

Zaposleni u seksualnoj industriji sada mogu da uplaćuju penziono i zdravstveno osiguranje.

- Osećaš se bezbedno, imaš sigurnost. Nije kao kad radiš na ulici, gde ne znaš šta može da ti se desi - kaže Hana (22), koja je u Štutgart došla nakon dve godine rada u Berlinu.

Kritičari nemačkog liberalnog pristupa tvrde, međutim, da je eksperiment za rezultat imao samo pretvaranje prostitucije u normalnu pojavu, a Nemačke u „javnu kuću Evrope“.

U kojoj meri prostitucija počinje da se smatra legitimnim zanimanjem svedoči i to da se proteklih godina nezaposlenim Nemicama dešavalo da im biro za zapošljavanje ponudi posao - u bordelu.

Broj prostitutki u Nemačkoj se u 20 proteklih godina udvostručio. Trenutno ih ima oko 400.000. Godišnji promet od prostitucije u Nemačkoj je 16 milijardi evra. Mnoge su iz istočnoevropskih zemalja, a tržištem trenutno dominiraju megabordeli, koji seks nude u skoro industrijskim razmerama. U novije vreme, hit je ponuda po principu švedskog stola: za jedinstvenu cenu, klijent iz ponude može da iskoristi koliko mu mogućnosti dozvoljavaju.

Čak i nemački političari koji su u početku podržavali liberalizaciju prostitucije smatraju, međutim, da je stvar otišla malo predaleko, ali i da se neće mnogo postići dok evropske zemlje imaju različita rešenja.

Feministkinja Alis Švarcer trenutno vodi kampanju da se zakon o prostituciji izmeni i da se usvoji švedski pristup, kod kojeg krivičnom gonjenju ne podleže prostitutka, nego mušterija. On se pokazao kao efikasan u suzbijanju prostitucije, pa teže da ga usvoje i druge evropske zemlje, među kojima i Francuska. Od toga, međutim, profitiraju, pre svega, nemački bordeli u pograničnim područjima jer je najstariji zanat na svetu teško iskoreniti.

Prostitucija u EU
Legalna u javnim kućama:
Nemačka, Holandija, Austrija, Mađarska, Grčka
Legalna, svodništvo, javne kuće
i druge prateće aktivnosti nelegalni:
Finska, Britanija, Irska, Francuska, Rumunija
Legalna za prostitutku, nelegalna za mušteriju: Island, Švedska, Norveška

Izvor: Blic

Pogledajte još