Orašasti plodovi: Strah i trepet za holesterol i rak, a sjajni za struk i spermu

Studija objavljena u "American Journal of Clinical Nutrition" dokazala je da unos orašastih plodova u organizam ne mora da bude ograničen. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk, piše Net.hr.

Iako ne možemo da kažemo da se radi o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju obima struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje, a odlični su i za zdravlje krvotoka.

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce u vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B grupe i magnezijumom, sačuvaćete imunitet.

Dobri za srce

Bademi, lešnjaci, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i cashew orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje studija sa Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu da smanje LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da vene budu opuštene.

Protiv raka pluća

Ishrana bogata pistaćima može donekle da predupredi razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gamma-tokoferol, tip vitamina E.

Snižavaju loš holesterol

Studija iz 2010. objavljena u "Archives of Internal Medicine" pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL kolesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi puni su selena i mogu pomoći protiv uznapredovalog raka prostate, pokazala je studija sprovedena u Holandiji. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima grupe B.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuje studija s UCLA, a objavio je Net.hr.

Izvor: Nezavisne.com

Pogledajte još