Otkrivamo: Neobična metoda koja pomaže kod mršavljenja i prestanka pušenja

Prema novom istraživanju igranje Tetrisa samo tri minuta može smanjiti želju za stvarima o kojima smo zavisni za čak četvrtinu, prenosi Independent. Vizuelna stimulacija koju igra omogućava uzrokuje "pojačavanje snage volje", tvrde psiholozi sa Instituta na Pimutskom Univerzitetu.

Oni objašnjavaju da slaganje jednostavnih blokova ljudima koji se bore sa držanjem dijete ili prestankom pušenja i konzumiranja alkohola može omogućiti "brz i jednostavan" izlazak iz krize.

"Epizode želje normalno traju samo nekoliko minuta, a za vreme toga osoba vizualizuje šta želi i nagradu koju to sa sobom donosi. Često to rezultuje time da osoba popusti i konzumira upravo ono čemu pokušava odoleti. Ali, igrajući Tetris u kratkim intervalima sprečavate da mozak stvara slike koje teraju na greh. A bez njih želja nestaje",
poručuju psiholozi.

Sve to skupa zvuči previše jednostavno da bi bilo istinito, ali i dovoljno jednostavno da ga probate. Doduše, mogli biste jednu zavisnost zameniti drugom, ali Tetris je za zdravlje definitivno manje štetan od viška kilograma ili preteranog uživanja u alkoholu i duvanu.

Inače, ovo nije prvi put da stručnjaci tvrde da je Tetris više od igrice: pre dve godine britanski istraživači povezali su ga sa ublažavanjem simptoma PTSP-a.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još