Horor u Nigeriji: Pripadnici sekte Boko Haram ubili 29 đaka

Mnogi učenici su stradali u požaru, pošto je škola u ponedeljak uveče zapaljena i u potpunosti izgorela, saopštili su nigerijski policijski i vojni organi, a prenosi Rojters.

Napadnuta je srednja škola Buni Jadi, blizu Damaturua, glavnog grada nigerijske savezne države Jobe. Svi nastradali su muškog pola, dok su devojčice pošteđene, saopštio je policijski komesar Sanusi Rufai.

Pokret Boko Haram, čiji naziv znači "Zapadno obrazovanje je grešno" i koji se bori za stvaranje islamističke države, predstavlja najveću pretnju bezbednosti Nigerije, a u njegovim napadima tokom poslednje četiri i po godine je poginulo na hiljade osoba.Juna prošle godine u napadu Boko Harama na školu u selu Mamudo su poginula 22 učenika.

U prošlonedeljnom napadu pobunjenici su sravnili sa zemljom jedno selo, ubivši 200 njegovih stanovnika.

Ofanziva koju je maja prošle godine naredio nigerijski predsednik Gudlak Džonatan nije uspela da uništi pobunjenički pokret već je samo dovela do još žešćih represalija nad civilnim stanovništvom.Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, predsednik Džonatan je istakao da Nigerija sarađuje sa vlastima Kameruna kako bi se sprečilo da pripadnici Boko Harama posle napada beže na teritoriju te zemlje.

Izvor: Kurir/ foto: AP Photo/Jossy Ola

Pogledajte još