Španci će graditi podzemne garaže u Beogradu

Nedostatak oko 15.000 parking mesta u Beogradu, gradska vlast planira do kraja godine da umanji izgradnjom četiri podzemne garaže. Time bi vozači dobili još 1.700 novih mesta, a predviđene lokacije su: Studentski trg, ispod Kosovske ulice, kod pijace "Đeram" i u Skerlićevoj, kod Narodne biblioteke. Projekti bi se finansirali kroz javno-privatno partnerstvo ili kroz koncesiju, a čelnici privremene gradske uprave u utorak su već razgovarali sa predstavnicima španske kompanije "Asignia infrastrukturas", koja se bavi izgradnjom garaža u celom svetu.

Prema rečima predsednika Siniše Malog, Privremeni organ grada, za samo dva meseca uspeo je da analizira 14 lokacija koje su pogodne za izgradnju podzemnih garaža.

- Za nas su trenutno ključne četiri, sa kojima bismo mogli da počnemo već ove godine i za koje imamo završene idejne projekte, a za garažu ispod pijace "Đeram" čak i građevinsku dozvolu. Na taj način dobili bismo dodatnih 1.700 mesta, oslobodili trotoare, rešili se bahatih vozača i uveli red u saobraćaj.

NEDOSTAJE 10.000 PARKING MESTA
Andrija Čupković, v. d. direktora JKP "Parking servis", istakao je da u centru grada nedostaje između tri i pet hiljada parking mesta, a u širem području više od 10.000. - Već u narednim danima krećemo sa izgradnjom dva nova parkinga, a od jula i radovima na Obilićevom vencu. Te projekte ćemo sami finansirati - rekao je Čupković.

Čelnici grada u utorak su razgovarali sa Špancima, a planiraju slične sastanke i sa drugim poznatim firmama iz ove oblasti.

- Zbog loše finansijske situacije u kojoj je grad, razmišljamo da taj posao uradimo ili kroz javno-privatno partnerstvo ili kroz koncesiju - dodaje Mali. - Ta dva modela finansiranja ne zahtevaju od nas bilo kakav novac, već ulažemo zemljište i dozvole, a zauzvrat bismo ili delili profit u određenom procentu ili bi garaže bile date pod koncesiju stranom investitoru na određeni broj godina. U narednih nekoliko meseci definisaćemo najbolji model, objaviti tender za četiri garaže, raditi na pripremi za preostalih deset.

"ĐERAM" PIJACA

Na 14.520 kvadrata 352 parking mesta sa dva podzemna nivoa: prvi za javnu garažu, drugi za "Gradske pijace".

SKERLIĆEVA
Ispod zelene površine Narodne biblioteke, sa 350 mesta. Idejni projekt predviđa dve podzemne etaže od 17.400 kvadratnih metara.

STUDENTSKI TRG
Garaža sa 476 parking mesta na dve etaže i 14.300 kvadrata rešila bi problem parkiranja u najužem centru grada.

KOSOVSKA
Podzemna garaža ispod Kosovske ulice imaće 247 parking mesta na 7.400 kvadrata.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još