Moramo da se odreknemo jaja i slanine

Kako prenosi Daily Mail, masti i šećeri smanjuju kratkoročno pamćenje i zaustavljaju razvoj mozga. Istraživanje je sprovela Maunt Sajanaj škola medicine, a naučnici preporučuju konzumaciju poširanih jaja jer kuvanje i prženje stvara loša jedinjenja koja ne nastaju kuvanjem.

Istraživanjem je otkriveno kako su jedinjenja koja se nalaze u prženom mesu i jajima usko povezani sa simptomima Alchajmerove bolesti. Slanina je posebno problematična, a te loše hemikalije pronađene su i u mnogim kolačima, keksu i poslasticama. Naučnici smatraju kako smanjen unos takve hrane može pomoći u sprečavanju demencije, ali i može čak pomoći u vraćanju izgubljene memorije.

Britanski stručnjaci kažu kako je otkriće leka za Alchajmerovu bolest još uvek prilično daleko, zato je pokušavanje sprečavanja pojave ove bolesti od velike važnosti.

Istraživanje je bilo fokusirano na jedinjenja nazvana uznapredovalim proizvodima glikozilacije (AGE). Ti proizvodi se formiraju kada masnoće, proteini i šećeri reaguju tokom zagravanja, a u posebno velikim količinama se nalaze u slanini, kobasicama, picama i hamburgerima.

Prženje i pečenje na roštilju posebno je loše, a kuvanje hrane ne podstiče nastajanje tih jedinjenja. Tokom istraživanja, testovima je utvrđeno kako su stariji ljudi čija je prehrana sadržavala veće količine AGE-a tokom vremena postali zaboravljivi. Iako postoji potreba za daljim istraživanjem, naučnici kažu kako izbegavanje konzumacije takvih proizvoda može pomoći u održavanju bistrine uma i sprečavanju sve češće pojave Alchajmerove bolesti.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazalo je kako prehrana sa što manjom količinom pržene i pečene hrane takođe može pomoći kod dijabetesa. U skladu s time, profesorka Helen Vlasara preporučuje kuvanje hrane i pripremanje namirnica na pari, a napominje kako treba izbegavati prženje i pečenje na roštilju.

"Važno je biti maštovit, to ne znači da morate da jedete samo sirovu i neukusnu hranu. Možete, na primer, skuvati slaninu, a jaja poširati”, kaže profesorka Vlasara.

Profesor i istraživač demencije sa Univerziteta Notingem Tom Dening kaže kako u ishranu treba uvesti više namirnica kao što je sirova šargarepa i smeđi pirinač.

Izvor: B92

Pogledajte još