Asteroid udario u Mesec, napravio 40 metara širok krater!

Španski astronom i profesor na Univerzitetu u Uelvi Hose Maria Madiedo uspeo je da uživo snimi udar asteroida veličine frižidera o mesečevo tlo, što je izuzetno redak fenomen.

Kako prenosi AFP, Madiedo je 11. septembra prošle godine posmatrao Mesec uz pomoć dva teleskopa, kada je uočio jak bljesak svetlosti u predelu Mare Nubium-a (na latinskom - more oblaka), jedne od mesečevih kotlina ispunjene ohlađenom lavom.

Bljesak je bio sjajan koliko i zvezda Severnjača i mogao se videti golim okom sa Zemlje, precizira britansko Kraljevsko astronomsko društvo (RAS), koje je izvestilo o ovom događaju u svom mesečnom izdanju.

Nakon bljeska usledilo je treperenje svetlosti koje je trajalo osam sekundi.

"U tom trenutku sam shvatio da sam prisustvovao retkom i izuzetnom događaju", istakao je Madiedo, čiji se snimak može videti na internetu.

Prema proračunima koje su španski astronom i njegove kolege izveli, asteroid je bio težak oko 400 kilograma s prečnikom od 60 do 140 centimetara.

Asteroid se zabio u mesečevo tlo brzinom od 60.000 kilometara na sat. Udar je bio tako žestok da se svemirski kamen istog trenutka potpuno raspao, napravivši krater širine 40 metara iz kojeg je izbijala intenzivna vrelina, izvor bljeska koji se video sa Zemlje.

Za razliku od Meseca, Zemlja ima prirodni štit - atmosferu, u kojoj meteoriti sagore mnogo pre nego što stignu do njene površine.

Poređenja radi, meteorit koji je pre godinu dana eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinsk imao je 20 metara u prečniku i težio 13.000 tona. Samo je manji deo osnovne mase asteroida pao na Zemlju.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još