Prelepo: Pogledajte kako izgleda nastanak pahulje

Korisnik sajta Vimeo Vojčeslav Ivanov postavi je video koji prikazuje kako pahulje postaju neverovatni i prelepi kristali leda.

Pahulje duguju ovu velikodušnu geometriju činjenici da se voda širi prilikom zamrzavanja. Kapljice vode se prvo smrzavaju oko čestice prašine u atmosferi. Kako sve veći broj molekula vode dospeva na kristal, on se širi u šest pravaca. Jedinstveni izgled pahulje određuju temperatura i vlažnost.

Pahulja je kristal leda, oblik čvrstog agregatnog stanja vode. Ukoliko pahulje nastaju iz otopine proces se naziva flokulacija. Ukoliko kondenziraju riječ je o zgrušavanju.

U 17. veku, filozof i naučnik Rene Dekart, napisao je traktat o pahuljama kao i Johan Kepler. Obojica su utvrdili da kristali leda imaju približan šestougaoni i da nisu savršeno simetrične. Američki naučnik Vilson Bentli utvrdio je, da je svaka pahulja jedinstvena i ima svoj poseban oblik, koji zavisi od temperature na kojoj je nastala. Na primer, pahulje na temperaturi od -2°C imaju neobičan trouglasti oblik. Najlepše oblike imaju kada kristali leda brzo izrastu, npr. pri prolasku vodenih kapljica kroz olujni oblak. Najveća izmerena pahulja pala je 1887. godine u Montani, bila je široka 38 cm.

snowtime from Иванов Вячеслав on Vimeo.

Izvor: B92

Pogledajte još