Američki par pobegao iz Kijeva sa četvoro siročadi koju su usvojili

Bračni par Bandi iz Alabame doputovao je prošle nedelje u Kijev kako bi usvojio Nastju (16), Karinu (14), Maksa (11) i Alu (9). Odseli su u stanu u blizini Trga nezavisnosti, poprišta sukoba antivladinih protestanata i policije.

Danima su slušali pucnje i eksplozije, a deca su pokušavala da gledaju televiziju i igraju igrice dok su ispod njihovog prozora leteli meci.

"Konstantno se čulo "bum, bum, bum", tri ili četiri eksplozije dešavale su se na svakih deset sekundi",
opisuje Dejvid Bandi.

Dokumenta Karine, Maksa i Ale već su bila gotova i par je planirao da sačeka izradu Nastjinog pasoša, a zatim se vrati u Ameriku. Međutim, krvavi protesti su ih naterali da promene plan.

(old_image)

Dejvid se uputio kući sa dečakom i dvema devojčicama, dok je Lisa ostala sa Nastjom u Kijevu.

Fotograf i doktorka odlučili su se za usvajanje nakon što su saznali da ne mogu da imaju decu. Prvo su tražili mališane iz Amerike, ali ih je odbila papirologija.

Prošlog leta volontirali su pri organizaciji "Mostovi vere" koja omogućava ukrajinskim siročićima da provedu mesec dana u Alabami. Tako su upoznali Nastju, a onda su odlučili da usvoje i njenog brata i sestre.

"Nekako nam je delovalo ispravno da oni budu sa nama", kaže Dejvid Bandi.

Par je stigao u Kijev u novembru prošle godine i iznajmio stan u centru, čekajući da se završi izrada dokumenata za decu.

Sada se Dejvid vratio sa decom u Ameriku, Lisa i Nastja su se preselile u drugi stan u predgrađu ukrajinske prestonice.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još