10 filmova koje svaki novinar treba da odgleda

1. Salvador

Salvador (1996) je jedan od ranih radova Olivera Stouna. Dobio je dve nominacije za OSkara, Džejms Vuds za glavnu ulogu i Oliver Stoun za najbolji scenario. Nažalost te godine je slavu ovog filma pomračio "Vod smrti" - iste godine su izašli u bioskope, ali skoro svako je pogledao "Vod smrti", a jako malo ljudi "Salvador".

Džejms Vuds je u ovom filmu namučeni, neodgovorni fotoreporter koji traži posao.

Oliver Stoun je izjavio da je "gonzo" novinarski stil bio najveći uticaj pri stvaranju ovog filma, što je i očigledno jednom kad počnete da ga gledate.

Film je baziran na stvarnim događajima iz 1980-te godine i govori o vojnoj diktaturi i građanskom ratu u El Salvadoru.

2.Blood Diamond (Krvavi dijamant)

Glavni glumci su Leonardo DiKaprio i Dženifer Koneli - ona je novinarka koja pokušava da razotkrije istinu o ilegalnoj trgovini dijamantima tokom građanskog rata u Sijera Leoneu između 1996. i 2001. godine.

Koneli je fenomenalna u ovom filmu, ona je otelotvorenje hrabrog i tvrdoglavog novinara koji će uraditi bilo šta za priču.

Posebno je dobar jedan dijalog između nje i lika Leonarda DiKaprija:

Deni: Zašto ne bismo otišli do tvoje sobe, da vidimo šta ima u mini baru?

Medi: Ja sam novinar... popila sam šta je bilo.

(old_image)

3. State of play (U igri)

U pitanju je zabavni politički triler iz 2009. godine, a glavnu ulogu igra Rasel Krou koji tumaći lik Kala MekEfrija, tvrdoglavog novinara koji mrzi promene koje se događaju u svetu žurnalizma. On voli svoj prastari kompjuter, i pretrpanu kocku u kojoj radi takve kakvi jesu. Međutim, tada u njegov svet ulazi Rejčel MekAdams kao Dela Fraj, novinar-početnik i blogerka koja samo pokušava da se dokaže veteranima poput MekEfrija.

Hemija između ovo dvoje je neuobičajeno snažna i neočekivani par se udružuje u otkrivanju političkih smicalica po-običaju-dosadnog Ben Afleka.

kraj filma je posebno upečatljiv, sa snimkom novina koje izlaze iz starinskih presa. Ono što vredi pogledati je bonus snimak koji je zapravo kratak dokumentarac koji govori o sporom izumiranju papirnih izdanja i načinu na koji se društvo zbog toga menja.

4. City of Gold (Zlatni grad)

Ovaj film iz 2004. godine pokriva period od 1960-ih do 80-ih, sa fokusom na grupu dece i različite životne staze kojima idu. Jedna bira droge, druga fotografiju.

Film je na 21. mestu na IMDB listi TOP 250, i bio je nominovan za 4 Oskara.

Novinarski aspekt filma je preovlađujući kroz čitav film, iako dobijamo da zavirimo u svet dece koja odrastaju u drogom-preplavljenom Brazilu, posebno kad jedan od njih počne da dokumentuje događaje, eventualno nalazeći posao u novinama.

5. Network (Mreža)

Gde da počnemo? Neki kažu da je ovaj film iz 1976. godine bio proročanstvo. Kad ga pogledate shvatićete i zašto - prosto je neverovatno da je ovo snimljeno 1976. godine

Ovaj film je nekako uspešno predvideo stanje emitovanja vesti danas, način na koji sve zavisi od čitanosti/gledanosti i kako će mediji učiniti sve da pridobiju publiku, i brilijantno prikazuje potpuno ludilo koje okružuje čitavu industriju.

Film je dobio 4 Oskara, a uključujemo ga na ovu listu jer mnogi novinari nisu ni čuli za njega, a zaista, zaista, svako ko je u profesiji treba da ga odgleda.

(old_image)

6. Shattered Glass

Istinita priča zasnovana na životu Stivena Glesa koga glumi mladi Hejden Kristensen. Gles je bio novinar prevarant iz Vašingtona koji je pisao za "The New Republic" od '95 do '98. Hteo je da brzo postane slavan, pa je išao smešno daleko da fabrikuje priče, pravio lažne web stranice, nalazio ljude da izigravaju lažne izvore, sve dok nije bio otkriven.

Pravi Stiven Gles je skoro bio u vestima, pokušao je da se pridruži advokatskoj komori u Kaliforniji, ali su odbili da mu daju licencu zbog njegove istorije novinarskih prevara.

7. Control Room (kontrolna Soba)

Dokumentarac iz 2004. godine se koncentriše na percepciju američkog rata sa Irakom sa posebnim fokusom na izveštavanje velike novinske agencije Aj Jazeera, najvećeg izveštača u arapskom svetu. Njihov ugled je nakon ovog dokumentarca značajno porastao u svetu. Za novinare je posebno bitno da pogledaju ovaj dokumentarni film, da bi shvatili razliku u vestima, da bi videli priču rata u Iraku necenzurisanu od strane Bušove administracije.

8. Zodiac (Zodijak)

Kad se govori o filmova sa žurnalističkom temom, ovaj uglavnom nikome ne pada na pamet, ali ga vredi pogledati. Daje jedinstvenu perspektivu novinskog ilustratora, zanimanja koje realno, više ne postoji.

Radnja filma je zasnovana na istinitoj priči - pritom još uvek nerešenoj. Zodijak je bio serijski ubica koji je ubijao u San Francisku na kraju 60-ih i početku 70-ih. Ubica je lepio tragove na novine. Politički ilustrator koga igra Džejk Gilenhal odlučuje da pokuša da reši slučaj uz pomoć lika Roberta Dauni Džuniora, koji je igrao novinara hronike.


9. Good Night and Good Luck

Nominovan za 6 Oskara ovaj film je obavezan za novinare.

Za ovaj film je korišćen originalni video materijal koji prikazuje senatora Džozefa MekKartija, u vreme kad je novinar CBS-a, Edvard R. Murou pokušavao da ga razotkrije kao ludaka kakav se na kraju ispostavilo da jeste.

(old_image)

10.The Insider (Insajder)

Baziran na istinitoj priči, ovaj film predstavlja uzbudljiv pogled u svet "60 minuta".

Radi se o situaciji kada je izvor iz duvanske industrije rešio da pred kamerama ove emisije otkrije prljave tajne firme za koju je radio kao hemičar.

Uvid u ovaj deo istorije je jednako fascinatnan kao i uvid u način funkcionisanja emisije "60 minuta".

Postoji još nebrojeno mnogo filmova koji imaju žurnalizam kao glavnu temu koje bismo mogli da uključimo, posebno starijih. Međutim, svima su dve stvari zajedničke - integritet i istrajnost. Bez ova dva kvaliteta novinar nije onaj glas istine kakav treba da bude.

A koji je vaš omiljeni novinarski film?

T.D.
Izvor: newscastic

Pogledajte još