Krim: U sukobu prokijevskih i proruskih pristalica poginula jedna osoba

Na hiljade demonstranata se okupilo ispred zgrade parlamenta, a podeljeni su proruske i prokijevske pristalice. Između ove dve grupe sve vreme sevaju varnice. A izbila je i tuča u kojoj ima povređenih, a kako javlja BBC jedna osoba je poginula.

Strasti u Ukrajini se ne stišavaju ni par dana nakon smene predsednika Janukoviča, a protesti se i dalje održavaju.

Tatari su, noseći ukrajinske zastave, skandirali "Ukrajina nije Rusija" i razmenili udarce sa rivalima koji su mahali ruskim zastavama.

Ruska Crnomorska flota je stacionirana na Krimu, gde većina stanovništva govori ruski jezik, kao i u većem delu južne i istočne Ukrajine.

Krimski Tatari su aktivno učestvovali u demonstracijama protiv Janukoviča i neprijateljski su raspoloženi prema Moskvi, jer su tokom Drugog svetskog rata masovno deportovani sa Krima, po naređenju sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Predsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, koja je rođena u Ukrajini, izjavila je da ne postoji mogućnost da Moskva vojno deluje u Ukrajini.

"Nemamao pravo i ne možemo da se mešamo u unutrašnja pitanja suverene države. Mi smo za Ukrajinu kao jedinstvenu državu i ne bi trebalo da postoje osnove za separatistička osećanja", reka je Valentina Matvijenko.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avkov je u Kijevu saopštio da je naredio raspuštanje specijalnih policijskih snaga, koje optužuju za nasilje nad demonstrantima.

Događaje i Sevastopolju možete pratiti uživo ovde


Nadlanu, B92, Blic

Pogledajte još