Akcioni triler: "Ja, Frankenštajn"

Australijsko-američki producentski tim (Lakeshore Entertainment i Hopscotch Features), koji je realizovao čuvenu sagu “Podzemni svet”, ponovo se udružio u epskoj priči o smrtnim neprijateljima i natprirodnim rivallima koji vode vekovni rat za prevlast na ljudskim svetom.

“Ja, Frankenštajn” prati šokantnu kreaciju doktora Viktora Frankenštajna koja i posle 200 godina i dalje hoda zemljom. Sukobljene sile Svetla i Tame pokušaće da otkriju njegovu veliku i moćnu tajnu – besmrtnost.

“Ovo je priča o tome kako Frankeštajnovo čudovište otkriva svoju humanost”, kaže reditelj i scenarista Stujart Biti. „Zovemo ga Adam u našem filmu i vodimo ga u modernu avanturu u kojoj biva uhvaćen u prikriveni rat između dve natprirodne rase Dobra i Zla. Obe strane ga žele iz svojih razloga, a on mora da pronađe sopstveni smisao i značenje. Mora da shvati ko je, šta je i zašto postoji. On pravi teške izbore kako bi postao osoba kakva bi trebalo da bude“, dodaje on.

Pored grafičke novele, reditelj je bio inspirisan i pionirskim romanom Meri Šeli iz 1818. godine i tragedijom iz originalne priče u kojoj je ovo čudovište bilo stvoreno i napušteno bez svoje krivice, ali je otišao dalje, zamišljajući kakav bi on bio u modernom svetu.

“Mislim da je on divan karakter”, kaže Biti. „On je sam na svetu. On je bukvalno samo jedan od svoje vrste i traga za druženjem i ljubavlju i mislim da se publika širom sveta može identifikovati sa njim.“

Uloga Adama je zahtevala glumca bogatog emocijama, ali i posebnog fizičkog izleda. Ovu jedinstvenu kombinaciju filmski tim je pronašao u Aronu Ekhartu, poznatom po širokom spektru dramskih i akcionih uloga od The Dark Knight i Battle Los Angeles, do Rabbit Hole, Thank You for Smoking i mnogih drugih.

Čim je prihvatio ulogu, Ekhart je započeo istraživanje Adamovog unutrašnjeg sveta i njegove večne želje da zna šta bi se dogodilo da ima ljudsku dušu. Video je karakter kao nekog ko traži identitet i razlog za svoje postojanje. „On je u potrazi za samim sobom. Mislim da to može da se odnosi na mnogo ljudi“, kaže Ekhart.

Film odlikuje i posebna mitologija. “Tragao sam za stvorenjima kakva ranije nisam viđao na filmu. Video sam vampire, vukodlake, zombije i želeo sam nešto drugačije. Gargojli i demoni su izgledali kao novi karakteri za koje je većina ljudi čula, ali nije znala mnogo o njima. Ovo je bilo plodno tle za mene tokom stvaranja potpuno nove mitologije”, dodaje reditelj i scenarista.

Snimanje je trajalo tokom 2012. godine u Melburnu. Rođen u tom gradu, Biti je znao kako da ga transformiše za potrebe Adamove prošlosti i sadašnjosti. Iako film počinje u 18. veku, Adam vrlo brzo dospeva u moderan grad, ogromnu drevnu katedralu, hladne podzemne laboratorije gde su u toku naučni eksperimenti. „Sve što je potrebno je bilo tu. Postoje velike, efektne kuće, široki prostori. Mi smo u osnovi bili u stanju da stvorimo potpuno autentičan gotski grad“, kaže on.

„Ja, Frankenštajn“ donosi sasvim novi svet, novu mitologiju i potpuno nov pristup klasičnom karakteru koji je obeležavao filmsku istoriju od 1910. godine.

Film će od 27.02. biti na repertoaru bioskopa Cineplexx (Beograd, Kragujevac, Podgorica), Arena Cineplex u Novom Sadu, u bioskopu Tuckwood i Vilin Grad u Nišu.

Pogledajte još