Jelena Ćuruvija svedočila danas u tužilaštvu

Pre nje svedočila i Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića, koji je povezivan sa Churuvijinim ubistvom pre nego što je i sam ubijen 5. decembra 2000.

Planirano je takođe da tužilaštvo u nastavku istrage sasluša bivseg komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića Frenkija i nekadašnjeg načelnika resora Drzavne bezbednosti Jovicu Stanišića.

Kao svedoci u toj istrazi se pominju i bivši načelnik Trećeg odeljenja Centra DB Radovan Božović i njegov pomoćnik Stevan Basta.

Oni svedoče u istrazi koja se vodi protiv osumnjičenih za to ubistvo -nekadasnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, bivšeg šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, bivseg načelnika Sestog odeljenja tog centra Ratka Romića i pripadnika sluzbe Miroslava Kuraka.

Istraga o ubistvu Churuvije pokrenuta je 13. januara 2014. hapšenjem Radonjića i Romića koji su u pritvoru, posle gotovo 15 godina od ubistva Churuvije izvršenog na Uskrs, 11. aprila 1999. godine.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima pa je za njim raspisana poternica.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" i jednim pucnjem u glavu.
Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa. Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.