ROMANTIKA: Dvorci sagrađeni zbog ljubavi

Foto: AP

Kad Eros i Amor zavladaju arhitekturom nastanu prekrasne građevine poput Taj Mahala i Swallow's Nest dvorca u Ukrajini. Neki su sagrađeni u čast tek stvorenim ljubavima dok su pojedini izraz žaljenja za prekinutom romantičnom pričom.

Taj Mahal

Jedna od najpoznatijih i najlepših građevina sveta – Taj Mahal je zapravo Mauzolej i uspomena na izgubljenu ljubav. Car Shah Jahan ga je dao izgraditi nakon pogiblje svoje najdraže žene Mumtaz Mahal. Sagrađen je većinom od crvenog kamena, a u njemu su kombinovani indijski, persijski i islamski stilovi gradnje.

Dvorac Kellie Castle

Najstariji dvorac u Maleziji sagrađen zbog ljubavi je upravo ovaj, dvorac Kellie. Njegovi tornjevi su zbog ljubavi počeli parati nebo 1915. godine kada je škotski plantažer William Kellie Smith dao izgraditi ovaj dvorac za svoju ženu Agnes Smith. Ipak kako je španski grip pokosilo 70% radnika, gradnja se nije mogla nastaviti. William je umro nedovršena posla, a i dan danas kruži priča kako je dvorac opsednut.

Dvorac Boldt

Na Dan zaljubljenih 1905. godine George Boldt je svojoj ženi poklonio imanje na kojem je sagrađen dvorac u viktorijanskom stilu s još nekoliko pomoćnih dvoraca na ostrvu Heart u New Yorku. Tako se tu nalazi Rhineland dvorac sa 120 soba, Alster toranj, Yacht house i ostali manifesti ljubavi na 5000 kilometara ostrva.

(old_image)
Foto: AP/Michael Okoniewski

Dvorac Dobroyd

John Fielden, sin bogatog engleskog industrijalca se zaljubio u kćer lokalnog tkača koja je obećala da će se udati za njega ako joj sagradi dvorac na brdu. Tako je nastao dvorac Dobroyd u Tomordenu Engleskoj sa 66 luksuznih soba. Ipak ljubavna priča nema srećan kraj. U želji da njegova žena stekne dostojno obrazovanje, John ju je poslao u Švajcarsku na školovanje. Par se udaljuje te se on nakon njene smrti ponovo ženi. Iako su u zidovima dvorca urezani razni izlivi njihove večne ljubavi, ona nije trajala, ali je dvorac ostao.

Swallow's Nest

Sagrađen 1912. godine južno od Krima u Ukrajini, Swallow's Nest je jedna od romantičnijih građevina neogotičkog stila. Njegovo izvorno ime je 'Dvorac ljubavi', iako ne postoje čvrsti dokazi da je sagrađen u ime nekoj ljubavi, već je više bio gnezdo za skrivena ljubakanja. Nakon restauracije koja je trajala 40 godina možete posetiti ovu ljubavnu tvrđavu i večerati u restoranu s pogledom na Crno more.

(old_image)
Foto: AP

Izvor: ljepota.ba

Pogledajte još