Sindikati popuštaju: Manje otpremnine, duži rad na određeno

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i član radne grupe za pregovore sa poslodavcima i Vladom, Zoran Mihajlović, je rekao da SSSS i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" pristaju i na to da rad na određeno vreme bude u izmenama Zakona o radu povećan sa jedne na dve godine, uz određene uslove, kao i da minimalna zarada bude obračunavana jednom godišnje, a ne kao do sada dva puta.

Mihajlović, koji je član Radne grupe za izmene Zakona o radu, je rekao da će predstavnici dva reprezentativna sindikata na sutrašnjem sastanku Radne grupe izneti predlog konačnog teksta, odnosno kako oni vide taj zakon koji reguliše radno pravo.

"Sindikati imaju predloge konačnog teksta, onako kako ga mi vidimo za svih pet poglavlja i što se tiče nas mi već sutra to možemo da završimo. Videćemo šta poslodavci predlažu i onda da dobijemo od Ministarstva rada konačne predloge, a očekujem da za nekoliko dana to možemo da završimo"
, kazao je Mihajlović.

On je precizirao da su sindikati predložili da rad na određeno vreme traje dve godine, ali da se nađe mehanizam da u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, rad na određeno vreme bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Što se tiče otpremnine, sindikati se slažu da ona treba da bude isplaćivana za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade za sve godine radnog staža, već da to bude trećina od njegove prosečne zarade.

"Kaznene odredbe za davanje otkaza radnicima mogu se definisati Poslovnikom o radu", dodao je Mihajlović, a kad je u pitanju minimalna zarada sindikati su dali predlog da to bude bruto zarada, odnosno uplaćeni porezi i doprinosi i da to iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, kao i da se utvrđuje jednom godišnje.

Sindikati smatraju da bi minimalna cena rada trebalo da iznosi najmanje 130 dinara po satu, odnosno 22.300 dinara mesečno, što je oko 2.000 dinara više nego sada.

Kako je kazao Mihajlović, ne bi smelo da se dozvoli da ta minimalna zarada postane praksa već da važi samo u slučajevima kad neko preduzeće ima problem u poslovanju.

Sindikati, kako kaže, ne žele da razgovaraju u vezi sa proširenim dejstvom kolektivnog ugovora, jer se protive njegovom ukidanju.

"Ako se ukine prošireno dejstvo kolektivnog ugovora izgubićemo socijalni dijalog i to je nešto što ne možemo da prihvatimo"
, kazao je Mihajlović.

Na prošlom sastanku Radne grupe bilo je reči o radu na određeno vreme, a dotaknuta su i pitanja u vezi sa načinom isplate otpremnina.

Izvor: Mondo
Foto: Morguefile

Pogledajte još