Premijera predstave Šekspir: Soneti 27. februara na sceni Raša Plaović

U podeli su Svetlana Cicović- Bojčević (Amor), Pavele Jerinić (Crni vitez), Andrijana Oliverić (Crna dama), Dubravka Kovjanić (Lepi mladić), Milan Pajić (Kraljica), Jelena Matijašević (Paž), Miloš Jelisavac (Beli vitez), Ana Stojanović (Bela dama), Stevan Piale (Pastir), Jelena Velkovski (Pastirica) i Tamara Pjević i Vanja Mijailović (Kupidoni).

Nikolić, koji je i dramaturg predstave, kaže da je svaki sonet, zapravo, kratak monolog koji u sebi poseduje oštar unutrašnji sukob, i to na teme koje su danas veoma intrigantne, kao što je pitanje rodnog i polnog identiteta, seksualnosti i seksualnih sloboda, preispitivanje institucije braka...

Prema njegovim rečima, ovo je, ujedno, i praizvođenje Šekspirovih soneta u Beogradu.

- Nikada do sada, soneti nisu bili postavljani na profesionalnoj sceni, posebno ne kao ciklus od 35 soneta, što je veliki eksperiment i rizik, s obzirom da nema konkretne scenske radnje, već postoji samo niz lirskih pesama. U svetu je to radio samo Robert Vilson - ističe Nikolić i dodaje da je prevod i odabir soneta uradila Jelisaveta Milojević.

Kostime je kreirala Marija Marković, scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, muziku je komponovala Vera Milanković, a za realizaciju rekvizite biće zadužena Tanja Ziropađa. Aistent reditelja je Sofija Bokan.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.