Fakulteti podižu školarine za 10 odsto na ime solidarnog poreza

Student prorektor Miloš Obradović kaže da odluka Senata Univerziteta u Beogradu nije prijatna i da svake godine imaju isti problem. Ako uzmemo u obzir da svake godine raste školarina za deset procenata, to je ogroman udar po džepu studenata - kaže Obradov

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović kaže da je fakultet do sada mogao da pokriva udžbenike za samofinansirajuće studente i da više neće biti u stanju da im plaća knjige.

- To je do sada fakultet mogao da pokriva, jer su naši profesori sve svoje udžbenike izdavali u okviru izdavačke kuće fakulteta. Posle uvođenja takozvanog solidarnog poreza, jedan broj autora počeo je da odlazi u druge izdavačke kuće i da svoje udžbenike daje privatnim izdavačima - tvrdi Avramović.

Dekan Mašinskog fakulteta Milorad Milovančević rekao je da ovaj fakultet nije povećavao školarinu 10 godina. Sada je predlog da se poveća sa 60.000 na 66.000 dinara.

- To je ogroman novac za neku porodicu, ali jednostavno smo na to prinuđeni - rekao je Milovančević.

Prema njegovim rečima, nijedan dinar od samofinansirajućih studenata, a nema ih mnogo, ne ide nikome od profesora u džepove, isključivo se koristi za podizanje standarda učenja i kvaliteta rada u laboratorijama i računarskim salama.

Inače, na osnovnim akademskim studijama na nivou UB upisna kvota je oko 14.500 brucoša, od čega oko 9.500 budžetskih mesta.

Juče su povodom plaćanja solidarnog poreza nezvanično piloti „Er Srbije“ najavili štrajk. Plata im je zbog solidarnog poreza u januaru manja i za 50.000 dinara. U Ministarstvu finansija kažu da zakon važi za javni sektor i da je predvideo izuzetke. Imajući u vidu poslovanje „Jata“, piloti ne bi trebalo da budu oslobođeni solidarnog poreza.

Solidarni porez, s druge strane, ne važi za zaposlene u Telekomu Srbija. Zakon, naime, predviđa izuzetak za državne firme koje od 2010. godine nisu dobijale državnu pomoć, u poslednjih pet godina nisu imala gubitak i imaju konkurenciju van javnog sektora.

Izvor: Blic

Pogledajte još