Procurile tajne zbačenog predsednika: Šta je sve otkriveno u Janukovičevoj vili?

Reč je o više od 20.000 dokumenata koja ljudi Viktora Janukoviča nisu imali vremena da unište pre njegovog bekstva, u noći između 21. i 22. februara, piše francuski list "Mond".

Iako su najškakljiviji papiri očigledno nestali, ekipa ukrajinskih novinara uspela je da se dokopa zanimljivih podataka iz preostalih dokumenata, od kojih su neki bili napola spaljeni, a neki potopljeni u jezero.

Dvadesetak novinara iz 12 ukrajinskih medija, koji su odlučili da sarađuju i prioritet dali očuvanju arhive umesto žurbi da pojedinačno objave informacije, sakupili su papire, osušili ih u sauni na Janukovičevom imanju, a potom klasirali i analizirali u rezidenciji koja je do subote bila "hermetički" zatvorena za javnost.

Iz dokumenata koja su sada "pod lupom" saznaje se da je svrgnuti predsednik, čija je plata iznosila 73.000 evra godišnje, potrošio 30 miliona evra na zlatne svećnjake, 1,6 miliona evra za dekoraciju čajnog salona, 7.300 evra za tablice sa imenima životinja u svom ličnom ZOO vrtu, a tu je i priznanica o isplati čak 8,7 miliona evra - u gotovini.

Novinari su na osnovu dokumenata, takođe, otkrili da su za transfer novca na Janukovičeve račune korišćene fiktivne kompanije, kao i da su neke sume isplaćivane kao mito. Među kompromitujućim dokumentima se nalazi i veliki broj podataka koje su Janukovičeve službe sakupljale o ukrajinskim istraživačkim novinarima, kao što su podaci o oznakama registracijskih tablica novinarke Tatjane Čornovol, koju su na periferiji Kijeva brutalno pretukli maskirani napadači krajem decembra.

Pretučena novinarka je poznata po tekstovima i fotografijama koje je objavljivala o luksuznom načinu života predstavnika ukrajinskih vlasti, a pored njenog u Janukovičevim dokumentima nađena su i imena drugih novinara, poslanika opozicionih stranaka i aktivistkinja grupe Femen.

Ukrajinski novinari su uspostavili kontakt sa Projektom izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OČRP), organizacijom specijalizovanom za istraživačko novinarstvo sa sedištem u Sarajevu, koja pruža tehničku i finansijsku pomoć u skeniranju i čuvanju dokumenata na veb platformi "Janukovičliks", koja je dostupna od utorka.

Juče je skoro 800 dokumenata skenirano i stavljeno na sajt, a ostali, od preko 20.000 koliko novinari tvrde da su uspeli da sakupe, tek će biti objavljeni, navodi francuski dnevnik.

Dok se klupko u aferi "Janukovičliks" sve više odmotava, novinarska ekipa se nada da će analizom dokumenata doći do nepobitnih dokaza o korupciji svrgnutog predsednika, na osnovu kojih će on moći da bude izveden pred lice pravde.

Pogledajte i Šta su sve demonstranti pronašli u Janukovičevoj vili

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.