Premijer Krima: Janukovič je legitimni predsednik Ukrajine

"Mi smatramo Viktora Janukoviča za legitimnog predsednika i nastavićemo da sledimo njegova uputstva", rekao je Aksjonov novinarima.

Parlament Krima glasao je ranije danas za imenovanje Aksjonova za premijera koji je na tom mestu zamenio Anatolija Mogiljova, preneo je Itar-Tas.

Poslanici regionalne skupštine Autonomne Republike Krim izglasali su takođe danas da 25. maja bude održan referendum o regionalnom statusu Krima u Ukrajini.

Poslanici su, kako je saopštila pres služba krimskog parlamenta, izglasali da se na referendumu odlučuje o tome da li da se proširi autonomija Krima u odnosu na Ukrajinu, i da se raspusti trenutna regionalna vlada, koja je podržala nove privremene vlasti u Kijevu.

U međuvremenu, predsednik Izvršnog komiteta Svetskog kongresa Tatara (WTC), Rinat Zakirov, poručio je da Kongres ne može da ostane ravnodušan prema sudbini svoje braće i sestara po krvi - krimskih Tatara.

Zakirov je dodao da Izvršni komitet WCT poživa sve građane Krima da pokažu razboritost i zaustave nemire i naglasio da su dobosusedski odnosi s Rusima i Ukrajincima ključni za dobrobit krimskih Tatara.

Zakirov će danas otputovati na Krim, zajedno s delegacijom Državnog saveta Republike Tatarstan.

Izvor: b92/ foto: AP

Pogledajte još