U ponoć ističe rok za predaju lista za izbore

Foto: Beta

Republička izborna komisija će zbirnu izbornu listu utvrditi najkasnije 5. marta, kada će ona biti objavljena i u "Službenom glasniku".

Liste će na izbornom listiću biti pod rednim brojevima kako ih je RIK proglašavao, pa će tako birači zaokruživati redni broj ispred naziva liste.

Do sada je RIK proglasio 12 lista, a učešće na izborima najavili su i iz Pokreta "1389", bivši ministar Saša Radulović sa listom "Dosta je bilo", Ruska stranka i Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija.

Lista koalicije okupljene oko SNS će biti prva na zbirnom izbornom listiću, dok će druga biti koalicija SPS-PUPS-JS. Demokratska stranka Srbije proglašena je kao treća, LDP je četvrti, Savez vojvođanskih Mađara peti, SRS šesta, a URS sedmi.
Pod rednim brojem osam biće lista "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", deveta će biti lista "Dveri - Boško Obradović", a deseta lista SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin.

Na zbornoj izbornoj listi 11. mesto imaće koaliciona lista Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista "Treća Srbija".

Na izborima u Srbiji biće otvoreno 8.262 biračkih mesta, 90 na Kosovu i Metohiji, kao i 35 biračkih mesta u 20 država - u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci, u Italiji će biti otvorena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu, a biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, u Turskoj - Istanbulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Kada je reč o tačnom broju birača u Srbiji, on će biti utvrđen danas po zaključenju biračkog spiska, što će odrediti i broj glasackih listica.

Broj glasačkih listića, koji se štampaju, mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

RIK rešenjem, koje se objavljuje u "Službenom glasniku", utvrđuje broj glasačkih listića, kao i broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može da bude veći od 0,5 odsto od ukupnog broja birača.

Vanredne parlamentarne izbore mogu da prate strani i domaći posmatrači, koji imaju rok do 6. marta da RIK-u podnesu pijave, a domaći četiri dana više - do 10. marta.


Blic

Pogledajte još