Stejt department: Ugrožene manjine i novinari u Srbiji

Kao veliki razlog za zabrinutost u izveštaju navodi se "uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru... kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja".

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je činila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava LGBT populacije kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

Problemi su i nedostatak održivih rešenja za veći broj raseljenih lica, društveno i porodično nasilje nad ženama, decom i osobama sa invaliditetom, kao i trgovina ljudima.

Vlada je preduzela korake na krivičnom gonjenju zvaničnika, u policiji i drugim strukturama vlasti, kada je javnost primetila te zloupotrebe. Ipak, mnogi posmatrači veruju da brojni slučajevi korupcije, lošeg postupanja policije i druge zloupotrebe ostale nezabeležene i nekažnjene, navodi se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, koje je odvojeno tretirano, Stejt department je konstatovao da je bilo izveštaja da su pripadnici Kosovske policije učestvovali u kršenju ljudskih prava.

U izveštaju se podseća da je 19. aprila postignut sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kao i, da su kao deo tog sporazuma održani, lokalni izbori 3. novembra.

"Najveći problemi u vezi sa ljudskim pravima tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe", stoji u izveštaju.

U izveštaju se pominje ubistvo jednog pripadnika Euleksa u septembru, kao i napad na tri biračka mesta tokom novembarskih lokalnih izbora, zbog čega je glasanje dve sedmice kasnije ponovljeno.

Kao problemi ističu se i društveno nasilje i diskriminacija nad pripadnicima etničkih manjina, osoba sa invaliditetom, članova LGBT populacije, kao i nasilje nad ženama.

Među ostalim problemima su policijsko maltretiranje zatvorenika, loši uslovi u zatvorima, korupcija, dugo trajanje pritvora, neefikasnost sudstva, zastrašivanje medija od javnih zvaničnika i kriminalnih elemenata, ograničavanje verskih sloboda, vandalizam po verskoj osnovi i trafiking.

Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.