Janukovič: Boriću se protiv snaga koje žele strahom i terorom da osvoje Ukrajinu

Na konferenciji koju je održao u ruskom gradu Rostovu na Donu, Janukovič je rekao da je otišao iz Ukrajine plašeći se za svoj život i život svoje porodice. Dodao je da, uprkos svemu, on i dalje ima najveću podršku u toj zemlji.

On je rekao da su pred njim redovni izbori, donošenje novog Ustava, ali i istrage protiv svih onih koji su pravili nasilje na ulicama.

"Moramo da omogućimo normalan život građanima Ukrajine. Biće teško da izađemo iz ove teške situacije. Trebaće vremena da se suočimo sa svim uzrocima i posledicama ovih događaja, ali Ukrajina je jaka zemlja i rešićemo sve", rekao je Janukovič.

Dogovor treba da se postigne sa obe strane, rekao je on. On je podsetio da je jedan dogovor već potpisan sa opozicijom, ali da su oni nakon toga uzeli oružje u ruke, počeli da uništavaju kuće, crkvu, kulturu, nevine ljude. "I to se i sada događa", rekao je on.

Taj dogovor je dao neku nadu, ali ono što se dogodilo kasnije teško je opisati, dodao je. I neki poslanici su krenuli u fizičko nasilje, rekao je.

On je rekao da su vođe protesta na Majdanu ti koji su promovisali nasilje.

Naglasio je da sve što se dogodilo nije bilo legalno i da je potrebno da Ukrajina prođe kroz legalan proces, i dodao da ustavni poredak ne sme ni u jednoj državi da se krši.

Na pitanje novinara da li se oseća posramljeno, rekao je da mora da se izvini najpre svom narodu zato što je dozvolio da se ovo desi, i nije osigurao stabilnost zemlje.

"Nisam nigde pobegao, otišao sam u Harkov", rekao je da je tamo morao da se sastane sa određenim aktivistima. Tamo sam čuo da su radikalne snage zauzele Kijev, kazao je. Objasnio je da nakon toga nije bilo vraćanja u prestonicu. Članovi njegove porodice stavljeni su na crnu listu, i zbog toga se nije vratio.

"Sada sam u Rostovu jer prijatelj moj živi ovde", objasnio je zašto je odabrao Rostov na Donu, a ne Moskvu.

Govoreći o Krimu, rekao je da on mora da ostane deo Ukrajine, naravno "sa svojom autonomijom".

Verujem, da je svaka vojna akcija neprihvatljiva, verujem da će Ukrajina ostati ujedinjena, dodao je.

Na pitanje kada planira da se vrati u Ukrajinu, rekao je da će se to dogoditi kada se budu stekli uslovi da se on i njegova porodica vrate bezbedno i tamo budu sigurni.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je razgovor sa opozicijom još na stolu, da ovih dana nije bilo kontakata sa njima.

"Ne želim da ih osuđuujem, njihovo ponašanje ovih dana, Bog će da im sudi", rekao je ponavljajući da su njihovim akcijama zastrašivali ljude. "Molim se Bogu da se zaustavi nasilje u Ukrajini", rekao je.

Želim stabilnu Ukrajinu, sa velikim prosperitetom, rekao je Janukovič. "Sada se sve pretvorilo u haos i propast, bezakonje".

Veliku odgovornost za to što naš dogovor sa ipozicijom nije uspeo ima I Zapad, EU, rekao je.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nestao je tokom vikenda. Poslednji put je viđen na Krimu, a od tada se o mestu gde se nalazi samo spekulisalo. Jedni su tvrdili da je pobegao u Rusiju, drugi da se i dalje krije na Krimu, pro-ruski orijentisanom delu zemlje.

Ruske vlasti su tvrdile da nemaju informaciju da se Janukovič nalazi na teritoriji njihove zemlje.

U međuvremenu, za Janukovičem je raspisana međunarodna poternica.

Pre toga Vrhovna rada je izglasala nepoverenje predsedniku, i najavila izbore za 25. maj. Janukovič je odgovorio da se neće povući s vlasti, jer je, kako je rekao, legitimno izabran predsednik Ukrajine.

Svrgavanju Janukoviča prethodili su meseci protesta, a u demonstracijama koje su intenzivirane polovinom februara stradale su desetine ljudi.

Foto: Beta/AP
Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.