Najduži pepeo pobeđuje: Pogledajte kako izgleda praznik cigare na Kubi

Kako prenosi AP, više od 450 ljubitelja cigara učestvovalo je na takmičenju "stvaranja najdužeg pepela".

"Obožavam ovo. Za mene je to kao odlazak na hodočašće, osećam se kao dete u prodavnici igračaka. Zaista je uzbudljivo",
kazao je Argentinac Flavio Lanfredi.

Tokom nadmetanja, učesnici su ispuštali oblake gustog dima i oprezno držali svoje cigare kako bi sivi pepeo ostao što duže netaknut.

(old_image)

Zavaljeni u udobne kožne fotelje oko stolova sa mnoštvom pepeljara, upaljača, čokoladnih bombona i čaša kubanskog ruma, takmičari su se trudili da ne ispuste ni gram pepela.

Mnogima je, poput pomenutom Lanfrediju, pepeo pao pre nego što su ispušili polovinu cigare.

"Bilo je prilično stresno i malo mi se vrti u glavi",
kazao je Kubanac Andres Espinosa, jedan od malobrojnih kojima je pošlo za rukom da se kvalifikuju za titulu.

(old_image)

 
Iako će pobednik biti proglašen nešto kasnije u toku dana, malo je verovatno da će neko nadmašiti podvig Olivije Teri, takođe sa Kube, koja je svoj "ser Vinston" popušila do samog kraja, napravivši pepeo dug 6,6 inči (16,7 centimetra).

"Ser Vinston" je debeljuškasta cigara bogate smeđe boje, napravljene od urolanih listova duvana iz zapadne provincije Pinar del Rio, kolevke kubanske industrije duvana. Nazvana je u čast nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila koji je pušio između osam i deset cigara dnevno.

Kuba, koja važi za pušački raj i dom najkvalitetnijih listova za cigare, otvorila je u sredu ovogodišnji, 15. "Habano festival". Na proslavi koja će trajati do nedelje, očekuje se oko 1.500 posetilaca iz 80 zemalja.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još