Guča i domaćini

Sabor trubača, 49. po redu, završen je. Vesti kažu da je bilo oko 600.000 posetilaca, kao i da nije bilo nijednog saobraćajnog incidenta na području opštine Lučani. Gosti Guče su zadovoljni, stranci oduševljeni, utisci su dakle uglavnom pozitivni. Međutim, kako Sabor doživljavaju meštani Guče?

Možda će vam zvučati smešno, ali ja uopšte nisam bila u centru od srede - kad je počeo Sabor“, komentariše naša domaćica Nada, i dodaje: „Ne volim tu gužvu, a vidim ni da moje komšije nisu išle. Mislim da su se naši ljudi i zasitili Sabora, ali zato ima dosta stranaca.

Nada takođe kaže da su ove godine u organizaciju uključeni i volonteri koji skupljaju otpatke preko celog dana i čiste ulice. „Prošlih godina danima nismo mogli da očistimo ulicu, ispred kuće. Čak smo i grabuljali da skinemo prljavštinu.(old_image) Bacaju lubenice, prosipaju pivo, pa otpaci i prašina, sve se to lepi... Međutim, ove godine redovno čiste preko celog dana.“

Meštani Guče za vreme Sabora trubača malo spavaju, jer se noću galami, peva i trubi, a i paze na svoja dvorišta i kuće. „Organizatori svake godine uzmu dosta novca od Sabora, a koliko vidimo, slabo šta se ulaže. Godinama se ovde ništa nije menjalo, ni izgrađivalo... Ako već zarađuju, onda bi trebalo da ulažu u Sabor i za narednu godinu...,“ komentarišu naši domaćini.

Iako će vam meštani Guče reći kako ne vole baš svu tu vrevu na ulicama i da nisu baš zadovoljni, i oni imaju koristi od Sabora jer skoro svi izdaju sobe, odnosno krevete (smeštaj za jedno veče je preko 20 evra), mnogi naplaćuju u svojim dvorištima parking ili šator mesto.

Kafane i kafići profitiraju takođe, jer su cene hrane i pića znatno više od onih uobičajenih. Zarade i prodavci raznih suvenira, trubica, pljeskavica...

Ulaz u Guču za one koji su došli autom takođe se naplaćuje i to 1.000 dinara.

Čak se i stranci trude da zarade džeparac uličnim svirkama ili mini-predstavama. A gde ima dosta ljudi, tu uglavnom ima i zarade.

Sabor 2010. godine biće jubilarni - pedeseti. Trajaće 10 dana, biraće se „Truba sveta“, a organizatori bi već trebalo da razmišljaju o sledećoj godini... Domaćini već nude gostima da dođu i sledeće godine sa prijateljima i da rezervišu unapred...

Bez obzira na to što su se i izmaltretirali, oni će i sledeće godine imati priliku da zarade neki dinar jer, kako kažu, ove kuće izgradili su još za vreme Tita, i treba popraviti oluk, okrečiti, srediti... I u samu Guču treba ulagati novac, jer će ona to mnogostruko vratiti.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još