Najgori saveti za nove roditelje

Koliko puta ste od neke starije osobe čuli neki „dobronameran“ savet, iako vam je zazvučao potpuno neverovatno? Sigurno bezbroj puta! Da sledeći put ne biste bili u dilemi šta od svega toga nije dobro ni za vas, ni za vaše dete, pažljivo pročitajte sledeće redove...

Neka beba plače dok ne zaspi
Možda se beba plačem i može uspavati, ali sigurno ne želite da je predugo slušate kako kenjka. Kad je dete mlađe od šest meseci i ako pre spavanja plače, onda verovatno to radi s razlogom - možda je gladno, umorno, treba da se presvuče ili želi da se mazi. Bebe u tom periodu nisu svesne svojih postupaka i nemoguće ih je razmaziti. Plač bebe pre spavanja uvek nešto znači!

Utrljajte bebi rakiju u desni

Verovatno ste više puta čuli da su naše bake i roditelji ranije koristili alkohol kako bi prilikom rasta zubića bebama olakšali bol. Možda to u nekim slučajevima i pomaže, ali i najmanja količina alkohola može da šteti bebi. Ima mnogo drugih načina za ublažavanje bola kad zubići niču.

Spavajte s detetom u istom krevetu
Spavanje roditelja i dece jedno pored drugog je u redu, ali jedno je deljenje iste prostorije, a drugo deljenje kreveta. Stručnjaci kažu da je najbolje da beba spava u krevetiću pored kreveta roditelja u prvim godinama života. Navode da to jača vezu i pomaže bebama da lakše zaspu.

Ne kažnjavajte dete

Nijedan roditelj ne želi da u životu svog deteta bude negativac i, iskreno, kažnjavanje deteta uglavnom ne donosi ništa lepo. Ali deca treba da shvate da neke akcije imaju posledice i da pregovaranje ne pomaže baš uvek.

Ako želite da stanete na kraj lošem i opasnom ponašanju, ponekad ćete biti primorani da upotrebite više od uverljivog argumenta. Oduzimanje nekih privilegija kao što je korišćenje kompjutera i slična kažnjavanja detetu šalju poruku da sledeći put ne ponovi grešku.

Mora da pojede sve iz tanjira
Ove savete uglavnom dele bake jer im iz nekog razloga smeta kad na tanjiru ostanu ostaci hrane. A stvari treba da stoje ovako: idealna veličina porcije treba da bude kao dečja šaka. Pet zdravih obroka tokom dana je jedina stvar o kojoj treba da vodite računa, a u tanjiru slobodno može da ostane višak - tako ćete bar biti sigurni da se dete nije prejelo i zaštitićete ga od gojaznosti.

Izvor: ženski kutak

Pogledajte još