Ukus moći

Film u najboljem maniru „majstora misterije“ Kloda Šabrola

Još jedno, ne po svaku cenu, komercijalno ostvarenje koje je našlo mesto na ovogodišnjoj “Cinemaniji”. Pohvala za organizatore festivala koji su odlučili da izađu u susret i onoj, istina malobrojnoj, publici koja se ne zadovoljava filmovima sa mnogo šminke i glamura.

“Ukus moći”, ili u originalu “Comedy of Power”, ne pleni specijalnim efektima i šminkom, koja glavnoj junakinji Žani Šarman u maestralnom tumačenju Izabel Iper nije potrebna. Film vredi pogledati, ako ni zbog ničeg drugog, onda, zbog majstorske glume Izabel Iper. Dovoljno je reći da ta žena ima glumu u genima.

Film koji je po žanrovskom određenju komedija – triler, bavi se korupcijom i proneverom novca iz državnog budžeta. Direktor velike državne firme neštedimice troši novac iz državne kase, a istražiteljka se ne libi da proverava svaki detalj. Koliko je novca potrošeno na ljubavnicu, njenu preskupu garderobu, stan u najluksuznijem delu grada, koliko staju satovi koje nosi osumnjičeni… Ne pomaže ni zapomaganje “znate li vi ko sam ja”. Skoro da vam dođe milo oko srca, što je tako nešto moguće - bar na filmu.

Na početku filma natpis: „Svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima je slučajna“, a Šabrol je kako se priča izvaljivao da je film “čista fikcija” ali i da govori o izvesnim događajima koji se “mogu povezati sa dešavanjima iz stvarnog života”. Zanimljiv zaplet i na kraju realan kraj, koji ćete lako otkriti, ako znate da su mnogu ljudi na ovoj planeti lakomi na novac i vlast, ali ne i glavna junakinja ovog ostvarenja.

Film “Ukus moći” bio je nominovan za Zlatnog medveda na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu.

Danijela Tadić

Pogledajte još