Putinu odobreno da pošalje vojsku, Kličko poziva na opštu mobilizaciju

Foto: Beta - AP - RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service

00:22 - Obama Putinu: Povucite ruske trupe nazad u baze na Krimu

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je u subotu uveče Rusiju da smanji tenzije u Ukrajini tako što će povući ruske trupe nazad u svoje baze na poluostrvu Krim, i tako što će se suzdržati od bilo kakvog mešanja u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Kako je saopštila Bela kuća, Obama je takvu poruku preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru koji je trajao 90 minuta.

U saopštenju se navodi da Bela kuća osuđuje rusko vojno uplitanje na ukrajinskoj teritoriji.

Rusija je, pak, saopštila da je Putin ukazao da prava pretnja leži u tome što su ugroženi život i zdravlja ruskih građana. Prema Putinovim rečima, Rusija ima pravo da štiti svoje interese, kao i ljude koji govore ruski jezik a žive na Krimu.

Gornji dom ruskog parlamenta dao je u subotu ovlašćenje Putinu da pošalje ruske trupe u Ukrajinu.

23:41 - Medvedev: Odgovornost za moguću upotrebu sile na Ukrajini
Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je danas, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, da je interes Rusije da očuva stabilne i prijateljske veze sa Ukrajinom, istakavši odgovornost Ukrajine u slučaju upotrebe sile protiv ruskih građana, saopštila je pres-služba Kremlja.

U razgovoru je naglašeno da Rusija zadržava pravo da štiti legitimne interese ruskih građana i vojnika stacioniranih u Autonomnoj Republici Krim, navodi se u saopštenju.

Ruske oružane snage su ovlašćene da deluju na osnovu mandata koji predsedniku daje Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ukoliko je to neophodno, kazao je Medvedev, a preneo Itar - tass.

Medvedev je u razgovoru takođe naglasio odgovornost ukrajinskih zvaničnika u slučaju donošenja bilo kakvih protivpravnih odluka o upotrebi sile protiv ruskih građana, dodaje se u saopštenju.

23:35 - Poljska traži hitan sastanak Saveta NATO zbog Ukrajine
Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski zatražio je večeras hitno sazivanje Saveta NATO zato što potencijalna upotreba ruske oružane sile u susednoj Ukrajiniugrožava i Poljsku.

"Situacija je veoma ozbiljna, možda i dramatična. Računamo na sastanak Saveta već u ponedeljak uveče", kazao je večeras Komorovski.

Svoj zahtev da se na osnovu člana 4 Vašingtonskog sporazuma NATO sazove najvažniji organ kolektivnog odlučivanja Alijanse, Komorovski je, kako je kazao, uložio nakon što su se celog dana danas i poljski premijer Donald Tusk i šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski konsultovali sa predstavnicima Ukrajine i zapadnih zemalja.

"Nakon zahteva predsednika Rusije Vladimira Putina da parlament odobri
upotrebu oružane sile na celoj teritoriji Ukrajine, situacija je postala nečuveno dramatična"
, rekao je poljski predsednik.

23:33 - Putin: Rusija ne može da ostane po strani

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Kimunom da u slučaju eskalacije nasilja u ophođenju prema stanovništvu ruskog govornog područja u Ukrajini, Rusija ne može da ostane po strani.

Kako prenosi pres služba Kremlja, Putin je kazao da će Rusija preduzeti neophodne mere u okvirima međunarodnog prava, javila je agencija Itar tas.

Ruski predsednik i generalni sekretar UN naglasili su tokom razgovora potrebu da se spreči dalja eskalacija krize u Ukrajini.

23:27 - Fajman: Dalje eskalacije moraju se sprečiti

Austrijski kancelar Verner Fajman izrazio je večeras zabrinutost zbog razvoja događaja na ostrvu Krim u Ukrajini.

On je, u saopštenju, upozorio na opasnost dalje eskalacije.

Napori u cilju potrage za mirnim rešenjem moraju biti prioritet i za to se moraju sada sve strane zalagati, poručio je Fajman.

"Nasilni sukob ne poznaje pobednike, već samo ljudsku patnju", naglasio je šef austrisjke vlade.

23:17 - Situacija u Ukrajini pretnja za nuklearna postrojenja

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta - Saveta federacije Valentina Matvijenko rekla je danas novinarima da situacija u Ukrajini predstavlja opasnost za bezbednost nuklearnih postrojenja u toj zemlji.

Ona je podsetila da u Ukrajini ima veliki broj jako opasnih postrojenja, nuklearnih elektrana i drugih objekata gde se nalazi nuklearna energija.

Ukoliko se ovaj haos nastavi, to bi imalo uticaja na sve, upozorila je ona, a prenela ruska agencija Itar-Tas.

Matvijenko je istakla da ovo treba uzeti u obzir, tako da se obezbede potencijalno opasna mesta kako bi se izbegla veća tragedija.

22:57 - Obama i Putin razgovarali telefonom

Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su večeras telefonom, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je rekao da on ima prava da brani ruske interese na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Obama je izrazio svoju zabrinutost zbog moguće intervencije Rusije u Ukrajini.

Putin je naglasio da postoje stvarne pretnje za život i zdravlje građana Rusije i sunarodnika koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Kao odgovor na zabrinutost Obame zbog moguće upotrebe ruskih oružanih snaga u Ukrajini, Putin je skrenuo pažnju na provokacije i prestupe ultranacionalista, ohrabrenih od sadašnjih vlasti u Kijevu.

U saopštenju se navodi da je telefonski razgovor inicirao američki predsednik.

22:49 - Sastanak Obaminog tima za nacionalnu bezbednost

Tim za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Baraka Obame sastao se danas radi ažuriranja situacije u Ukrajini i razmatranja potencijalnih opcija, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika.

Ukrajina je danas zatražila od SAD i ostalih ključnih članica Saveta bezbednosti da pomognu u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta, izveštava Rojters.

Nakon sastanka viđeni su kako napuštaju Belu kuću američki ministar odbrane Čak Hejgel, direktor CIA Džon Brenan, šef generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi i Džejms Kleper, direktor nacionalne obaveštajne službe.

Obama nije prisustvovao ovom sastanku, ali su ga o njegovom toku obavestili savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i još neki učesnici skupa.

Američki državni sekretar Džon Keri je istovremeno razgovarao sa vršiocem dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksanderom Turčinovom, saopštio je neimenovani zvaničnik Stejt dipartmenta.

22:40 - Rasmusen za sutra sazvao vanredni sastanak zbog Ukrajine

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je za sutra vanredan sastanak Sevenoatlantskog saveta povodom ukrajinske krize.

"Severnoatlantski savet će se sutra sastati nakon zasedanja Komiteta NATO-Ukrajina"
, saopštio je večeras Rasmusen putem društvene mreže Tviter.

22:37 - Sergejev: U Krimu 15.000 ruskih trupa
Ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev je rekao da se u Krimu trenutno nalazi 15.000 ruskih trupa.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras je, posle zatvorene, počeo i otvorenu sednicu posvećenu rastućoj krizi u Ukrajini.
Nakon sastanka SB UN iza zatvorenih vrata, članice su se saglasile da održe otvoreni sastanak uz televizijski prenos, uprkos primedbama stalnog člana Rusije, preneo je AP.

Ukrajina je, podseća AP, optužila Rusiju za "vojnu invaziju i okupaciju" strateških mesta na poluostrvu Krimu.

Ukrajina je od ostale četiri stalne članice SB UN - SAD, Britanije, Francuske i Kine, zatražila pomoć za prestanak "ruske agresije", prenela je američka agencija.

22:27 - Ukrajina zatražila pomoć NATO
Ukrajina je danas zatražila od NATO da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Sergej Deširitsja.
On je kazao da je razgovarao s predstavnicima SAD i Evropske unije i zatražio pomoć NATO nakon što je ukrajinski premijer ocenio da se radi o ruskoj agresiji, preneo je Rojters.

Deširitsja je rekao da je zatražio od NATO da "razmotri sve mogućnosti za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ukrajinskog naroda i nuklearnih postrojenja na ukrajinskoj teritoriji".

22:26 - OEBS pozvao na uzdržanost u Ukrajini
Predsedavajući OEBS i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter pozvao je danas sve strane na mirno rešenje situacije u Ukrajini na osnovama uzajamnog uvažavanja.

"Pozivam države da se uzdrže od jednostranih poteza i da povedu dijalog dve ili više strana na osnovu međusobnog uvažavanja", navedeno je u saopštenju OEBS, prenela je agencija Itar Tass.

Predsedavajući OEBS potvrdio je da će iduće nedelje njegov izaslanik Tim Guldiman i vrhovni komesar za pitanja nacionalnih manjina Astrid Tors posetiti Krim.

22:05 - Ukrajina zatražila pomoć SB UN

Ukrajina je večeras zatražila od SAD i drugih ključnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da joj pomognu u očuvanju teritorijalnog integriteta, nakon sto je Savet Federacije Rusije odobrio zahtev predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu.

"Mi možemo da zaustavimo širenje te agresije", rekao je ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev novinarima nakon što je govorio na sastanku SB UN iza zatvorenih vrata o krizi u Ukrajini, javio je Rojters.

On je rekao da je ruska vojna agresija narušila sporazum iz 1994. godine o očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvao ostale četiri stalne članice SB UN da iskoriste svoj diplomatski uticaj i pomognu njegovoj zemlji.

"Ono što mi radimo jeste da se obraćamo drugim garantima (ukrajinskog suvereniteta) - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Kini, da ispune svoje garancije"
, rekao je Sergejev.

22:00 - Verhofštat: EU da povuče ambasadora iz Moskve
Vođa liberala u Evropskom parlamentu i kandidat za predsednika Evropske komisije Gi Verhofštat osudio je danas odluku Rusije da angažuje trupe u Ukrajini i zatražio povlačenje ambasadora EU iz Moskve na konsultacije.

"Umesto da sarađuje s međunarodnom zajednicom i ukrajinskim vlastima, Rusija se odlučila za invaziju"
, poručio je Verhofštat u saopštenju za medije, u kome je najoštrije kritikovao odluku ruske Dume da predsedniku Vladimiru Putinu da "zeleno svetlo" za upotrebu vojske u Ukrajini.

"Ministri spoljnih poslova EU bi na vanrednom zasedanju koje je zakazano za ponedeljak trebalo da povuku ambasadora iz Moskve na konsultacije"
, istakao je on.

Verhofštat je zatražio i da SAD i Velika Britanija, koje su uz Rusiju potpisnice Budimpeštanskog memoranduma iz 2024, hitno podsete Moskvu na obaveze iz tog dokumenta.

21:35 - Kameron za smirivanje situacije u Ukrajini
Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je danas Rusiju da smiri situaciju u Ukrajini nakon što je Savet Federacije Rusije odobrio zahtev predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu.

"Ne može biti opravdanja za spoljnu vojnu intervenciju u Ukrajini i to sam rekao predsedniku Putinu u jučerašnjem razgovoru", rekao je Kameron, a preneo Rojters.

"Svako mora dobro da razmisli o svojim akcijama i da radi na smirivanju, a ne eskaliranju napetosti. Svet posmatra"
, rekao je Kameron.

21:25 - Ruski vojni brodovi blizu Sevastopolja?
Rojters je preneo da su dva ruska vojna broda primećena blizu Sevastopolja.

21:24 - Timošenko: Ne nasesti na provokacije
Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, pozvala je Ukrajince da ostanu mirni i ne nasedaju na provokaciju i izbegnu zamku u koju je Gruzija upala 2008. godine.

Ona je rekla da se Ukrajina mora povezati sa UN i EU.

“Rusija je upravo počinila novi akt zastrašivanja Ukrajine, Tako Rusija pokušava da ubije nezavisnost Ukrajine, da nas natera da se predamo. Mi smo miroljubiv narod i miroljubiva zemlja, ali ako prihvatimo ultimatum Rusije, izgubićemo zemlju. Predlažem da budemo mirni i ne odgovorimo na agresiju onako kako ide u Rusiji u plan. Oni žele ratni scenario kao sa Abhazijom i Južnom Osetijom u Gruziji. Ukrajina mora postati centar demokratije i ako Rusija bude pucala mora znati da puca u celi demokratski svet. Pozivam sve Ukrajince da se ujedine u ova teška vremena", rekla je Timošenkova.

21:11 - Jacenjuk: Vojna intervencija bi značila početak rata
Tokom zajedničkog obraćanja sa Turčinovim, Jacenjuk je rekao da je, u telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, pozvao Rusiju da vrati svoje trupe u bazu na Krimu i pozvao Moskvu na razgovore, kako bi se pronašlo političko rešenje za krizu.

"Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa između Ukrajine i Rusije u svakom smislu"
, rekao je Jacenjuk novinarima, izrazivši ubeđenje da Rusija neće izvesti intervenciju.

20:55 - Venizelos sutra u Ukrajini
Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, čija zemlja predsedava EU, otputovaće sutra u Ukrajinu, gde će se sastati sa državnim liderima i predstavnicima grčke zajednice u toj zemlji, saopštilo je Grčko predsedništvo EU.

Venizelos će otputovati u grad Mariupolj na jugoistoku Ukrajine i u prestonicu Kijev, navelo je Grčko predsedništvo EU na Tviteru.

U gradu Mariupolj danas su održani proruski protesti, a demonstranti su tokom mitinga na zgradu gradonačelnika okačili rusku zastavu, javila je agencija Unian.

Ministri spoljnih poslova država članica EU održaće u ponedeljak u Briselu vanredni sastanak o Ukrajini.

20:46 - Ban Ki-mun pozvao na mir i u kontaktu je sa Putinom
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas sve strane na mir i poštovanje teritorijalne celovitosti Ukrajine, saopštio je njegov medijski predstavnik Martin Nesirki.

"Generalni sekretar ponovio je poziv za poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. On poziva na hitno obnavljanje mira i početak direktnog dijaloga između svih zainteresovanog da reše krizu", kazo je Nesirki.

On je naveo da će generalni sekretar UN uskoro stupiti u kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o situaciji u Ukrajini.

20:41 - Turčinov: Vojska u stanju borbene pripravnosti
Oleksandar Turčinov, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine rekao je da ne postoji opravdanje za rusku agresiju.

Turčinov i novi premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavili su večeras da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata.

20:35 - Ruski zvaničnici: Hiljade Ukrajinaca beže u Rusiju
Hiljade Ukrajinaca beže preko granice u Rusiju, pošto proruske snage prkose novoj privremenoj vladi Ukrajine i preti eskalacija sukoba, saopštili su danas ruski zvaničnici.

"Prema podacima dobijenim od pograničnih službi, od početka sukoba u Ukrajini 143.000 ljudi već je napustilo tu zemlju i prešlo u Rusiju"
, rekao je potpredsednik Senata Jevgenij Bušmin ruskoj televiziji.

Šef odseka za državljanstvo Federalne migracione službe Valentina Kazakova potvrdila je tu brojku novinarima.

Prema njenim rečima, usled tragičnih događaja u Ukrajini naglo je povećan broj zahteva koji pristižu regionalnim migracionim vlastima, navodi ruska agencija Itar-Tass.

"Tokom poslednje dve nedelje februara zahteve je podnelo oko 143.000 ljudi. Zbog toga su regioni koji se graniče sa Ukrajinom pod velikim pritiskom. Ljudi su zbunjeni, uplašeni i očajni"
, rekla je Kazakova.

Guverneri tri od pet ruskih regiona koji se graniče sa Ukrajinom - Brijanska, Rostova i Belgoroda, rekli su agenciji Itar-Tass da hiljade ljudi pristižu preko granice, sa željom da ostanu u Rusiji dok se situacija u njihovoj zemlji ne normalizuje.

20:32 - Žestoki sukobi u Harkovu
U Harkovu i dalje traju sukobi a na ovom snimku koji je objavio BBC može se videti kako ruske pristalice tuku neistomišljenike.


20:22 - Eštonova pozvala Rusiju da ne razmesti vojnike u Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas Rusiju da se uzdrži od razmeštanja svojih vojnih snaga u Ukrajini i da poštuje međunarodne zakone i zalaganja.

"Žalim zbog današnje odluke Rusije da koristi oružane snage u Ukrajini"
, navela je ona u saopštenju.

"Ovo je nepotrebna eskalacija napetosti. Zbog toga pozivam Rusku Federaciju da ne angažuje vojnike, već da promoviše svoje stavove kroz mirne načine
", poručila je Eštonova.

20:15 - Ukrajinski desničari pozivaju Umarova u pomoć
Lider ukrajinske radikalne grupe "Desni sektor" Dmitrij Jaroš pozvao je danas vođu čečenskih ekstremista Doku Umarova, koji se nalazi na ruskoj listi najtraženijih zločinaca, da napadne Rusiju.

Prema izveštajima ruskih medija, u saopštenju ove desničarske organizacije navedeno je da je veliki broj naoružanih Ukrajinaca podržao Ccečene u borbi protiv ruskih snaga i da je vreme da Umarov podrži Ukrajinu.

Opunomoćenik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov napisao je potom na svom tviteru da "ukrajinski neofašista Jaroš poziva u pomoć teroristu Umarova", prenela je agencija Itar Tass.

"Na takve demokrate u Ukrajini se oslanja Zapad? Da li će biti reagovanja od njih?", napisao je Dolgov.

20:09 - Oland: Ugrožen suverenitet Ukrajine
Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je danas da je suverenitet Ukrajine ugrožen nakon što je ruski parlament dao "zeleno svetlo" za raspoređivanje ruskih trupa na teritoriji te zemlje.

Potez Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) "predstavlja istinsku pretnju po teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", saopštio je Oland, a prenosi AFP.

Savet Federacije Rusije odobrio je ranije danas zahtev predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu, a Savet bezbednosti UN održaće večeras hitne konsultacije povodom krize u Ukrajini, dok će šefovi diplomatija EU u ponedeljak održati vanredni sastanak.

19.32 - Hejgel razgovarao sa Šojguom
Sekretar odbrane SAD Čak Hejgel razgovarao je sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, američki zvaničnik je rekao za "Rojters". Prema njegovim rečima razgovor je bio usmeren na diplomatske opcije.

19.21 - Tusk: Zbog situacije u Ukrajini, svet na ivici sukoba
Poljski premijer Donald Tusk danas je u Varšavi, povodom odluke ruskog parlamenta da Moskva može da pošalje trupe na Krim, upozorio da svet stoji na ivici sukoba čije posledice nije još u stanju da sagleda.

18.56 - Timošenkova u ponedeljak u Moskvi
Bivša premijerka Ukrajine i lider partije "Otadžbina" Julija Timošenko posetiće u ponedeljak, 3. marta, Moskvu da bi razgovarala o pronalaženju rešenja za krizu na Krimu.

18.47 - Američki diplomata: Krim nije Kosovo
Bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Makfol ocenio je da bi eventualna vojna intervencija Rusije u Ukrajini bila nedopustiva, jer postoji velika razlika između situacije na Krimu i one na Kosovu 1999. godine, kada je NATO intervenisao u SR Jugoslaviji.

18.44 - Poljska i ceška osuda Rusije zbog destabilizacije Ukrajine
Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski osudio je danas Rusiju za pokušaje da destabilizuje Ukrajinu, a predsednik susedne Češke Miloš Zeman takodje se usprotivio bilo kakvoj vojnoj intervenciji.

18.32 - Čubarov: Sati nas dele od katastrofe
Refat Čubarov predsednik skupštine Krimskih Tatara rekao je za ruski radio “Eho Moskve” da savetuje svim Tatarima da ostanu kod kuća i da ne formiraju pokrete otpora.
“Bukvalno nas sati odvajaju od katastrofe”, rekao je Čubarov.

18.25 - Portparol: Putin još uvek nije odlučio da li će slati vojsku
Portparol Kremlja je rekao da se Rusija nada da neće biti daljih sukoba i da Vladimir Putin tek treba da doneseodluku o slanju trupa u Ukrajinu.

18.18 - Hejg: Velika pretnja za Ukrajinu
Vilijam Hejg, šef britanske diplomatije je rekao da aktivnosti Rusije u Ukrajini predstavljaju veliku pretnju za suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.
On je pozvao ruskog ambasadora i izrazio mu svoju zabrinutost.

(old_image)
Foto: Beta - AP - Emilio Morenatti

18.14 - Mekejn: Povratak Hladnog rata
Američki senator Džon Mekejn ocenio je danas da slanje oružanih snaga Rusije u Ukrajinu može da znači povratak Hladnog rata. Senator iz Arizone i nekadašnji kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD izneo je ovo mišljenje na Tviter nalogu, prenosi ruska agencija Interfaks.

17.47 - Turčinov: Ponašanje Rusije nasilje nad suverenitetom Ukrajine
Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik Vrhovne rade (skupštine) Oleksander Turčinov ocenio je danas ponašanje Rusije kao "direktnu agresiju prema suverenitetu Ukrajine".

17.40 - Rasmusen: Rusija da poštuje suverenitet i granice Ukrajine
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da Rusija mora da posttuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pozvao na smirivanje napetosti.

17.33 - Karasin: Odobrenje ne znači momentalno slanje vojske
Odobrenje Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) za upućivenja ruskih Oružanih snaga u Ukrajinu ne znači da će one biti upućene momentalno, izjavio je danas državni sekretarar u Ministarstvu inostranih poslova Grigorij Karasin.

17.12 - Zvaničnik EU otkazao posetu Ukrajini

Izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Robert Seri otkazao je danas posetu Ukrajini zbog tenzija na Krimu koje, kako prenose agencije, ovu misiju predstavnika UN čine nemogućom.

17.04 - Kličko traži mobilizaciju Ukrajinske vojske
Ukrajinski političar i bivši svetski šampion u boksu Vitalij Kličko zatražio je danas proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savet federacije odobrio angažovanje ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji.

16.25 - Ruski parlament odobrio je Putinov zahtev da krene u vojnu intervenciju u Ukrajini, javlja "Gardijan".

(old_image)
Foto: Beta - AP - Emilio Morenatti

15.00 - Ruski parlament pozvao Putina da iskoristi sve mogućnosti da zaštiti stanovništvo Krima "od bezvlašća i nasilja" i stabilizuje situaciju u toj ukrajinskoj autonomnoj oblasti.

14.35 - Demonstracije u Harkovu i Donjecku. Ruske agencije javljaju da su proruski demonstranti zauzeli zgradu lokalne administracije u Harkovu i podižu rusku zastavu.

14.20 - Aleksandar Turčinov imenovao kontraadmirala Denisa Berezovskog za novog šefa Mornarice.

14:20 Nemačka kancelarka Angela Merkel zabrinuta je zbog razvoja događaja na Krimu, u govoru održanom u subotu u Berlinu povodom kulturne manifestacije posvećene Evropi kojoj je prisustvovao i predsednik Evropske komisije Manuel Baroso koji je pozvao na očuvanje teritorijalne celovitosti Ukrajine.

"Izazovi s kojima je suočeno stanovništvo Krima moraju se rešiti na način da se poštuje jedinstvo i suverenitet Ukrajine. Nadam se da će međunarodna zajednica primeniti spomenuta načela i garantovati mir u regiji, a na taj način i mir u svetu"
, rekao je Baroso.

13.45 - Vršilac funkcije predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov osporio je dekretom imenovanje proruski orjentisanog Sergeja Aksjonova za novog premijera Krima, prenosi Unian.

(old_image)
Foto: AP Photo/Andrew Lubimov

13.00 - Ukrajinski ministar odbrane Igor Penjuk kaže da je Rusija od juče poslala 6.000 ljudi i 30 blindiranih vozila na Krim, navodi AFP.

12.40 - Oko 10.000 proruskih protivnika novih vlasti u Ukrajini okupilo se na ulicama grada Donjecka, uporištu svgnutog predsednika Viktora Janukoviča, javlja AFP.

12.20 - Aksionov priznao da su krimske vlasti sarađivale sa ruskom Crnomorskom flotom u obezbeđivanju vitalnih objekata, prenosi Unian.

11.59 - Nove, lokalne vlasti na Krimu donele odluku da referendum o budućem statusu tog regiona bude održan 20. marta, dva meseca pre nego što je najavljivano. Odmah zakakano vanredno zasedanje parlamenta u Kijevu.

Izvor: RTS/Jutarnji.hr / Blic

Pogledajte još