Ukrajinska vojska u pripravnosti, SAD: Ugrožena bezbednost celog regiona

Foto: Beta - ap - Carolyn Kaster

Keri je naveo da će se osetiti “značajan uticaj” na američko-ruske odnose i međunarodnu poziciju Rusije “ukoliko Rusija neodložno ne preduzme konkretne korake ka smanjenju tenzija”.

"Akcije Moskve ne samo što predstavljaju kršenje međunarodnih sporazuma, već i predstavljaju 'pretnju po mir i bezbednost Ukrajine i šireg regiona'”
, istakao je Keri.

Keri je naveo da je razgovarao sa zvaničnicima drugih država da bi se usaglasili “o sledećim koracima”. Za sada nije poznato sa kojim je tačno ministrima spoljnih poslova razgovarao.

"Ujedinjeni smo u oceni da radimo zajedno da podržimo Ukrajinu i njen narod u ovom istorijskom času"
, kazao je Keri.

Komentarišući zabrinutost Rusije zbog političke situacije u Ukrajini, Keri je rekao da se te zabrinutosti “moraju rešavati na način kojim se ne krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Vojska se sprema za borbu

Kako je objavljeno na sajtu “Glasa Rusije”, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave. Odluka je doneta nakon što je ukrajinski Savet juče objavio da vojska mora da bude spremna za borbu i pošto je pojačana bezbednost oko aerodroma, nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata. Ukrajinski režim, međutim, ističe da se protivi bilo svakom nasilnom rešenju, dodaje “Glas Rusije”.


"Od prvog dana, jasno smo saopštili da priznajemo i poštujemo veze Rusije sa Ukrajinom i njenu zabrinutost zbog odnosa prema etničkim Rusima"
, naveo je Keri.

Keri je dodao da nova ukrajinska vlada ima “snažnu podršku SAD” i pohvalio je zbog “maksimalne uzdržanosti u svetlu opasnosti po njen integritet”.

Obama: Povucite trupe

O Ukrajini juče su telefonom razgovarali i američki i ruski predsednici, Barak Obama i Vladimir Putin. Obama je poručio Putinu da je prekršio međunarodni zakon upadom u Ukrajinu i upozorio na odgovor SAD i njenih saveznika, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju je navedeno da je Obama pozvao Putina da povuče ruske vojnike u njihove baze na Krimu i upozorio da bi nastavljeno kršenje međunarodnog zakona dovelo Moskvu do dalje “političke i ekonomske izolacije”.

U 90-minutnom telefonskom razgovoru Obama je rekao da je Putin učinio jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta, šaljući oružane snage na Krim.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, Putin je u telefonskom razgovoru poručio Obami da u slučaju širenja nasilja u Ukrajini Rusija zadržava za sebe pravo da zaštiti svoje interese.

Ruski predsednik naglasio je da u slučaju širenja nasilja u istočnim regionaima Ukrajine i Krima, Rusija zadržava pravo da štiti svoje interese i tamošnje stanovništvo.

U Briselu će se danas održati vanredni sastanak NATO, posle zasedanja Komiteta NATO-Ukrajina.

Gornji dom ruske Dume odlučio je juče da predsedniku Putinu da odrešene ruke da vojno interveniše u Ukrajini, što je naišlo na snažne osude SAD i niza evropskih zemalja.

Izvor: Blic

Pogledajte još