Fakultetima preti blokada zbog zabrane zapošljavanja

Prema rečima prorektora za finansije UB Miodraga Popovića, Ministarstvu finansija podneli su na saglasnost oko 2.000 ovakvih ugovora i rok za odgovor trebalo je da bude do kraja februara.

"Praktično, od 1. marta nam je blokiran rad ili smo u prekršaju, za šta su vrlo ozbiljne kazne", rekao je Popović i ukazao da su na fakultetima nezadovoljni izmenama zakona koji ograničava broj zaposlenih angažovanih na određeno vreme na deset odsto od broja onih koji su zaposleni na neodređeno.

On podseća da je određeni broj profesora na jednom fakultetu stalno zaposlen, a po ugovoru rade na drugoj visokoškolskoj ustanovi.

Ima puno saradnika iz instituta koji su po ugovoru angažovani u izvođenju doktorske nastave, koji takođe ili više ne mogu biti angažovani ili će fakultet kršiti zakon.

Ovim rešenjem je pogođeno puno asistenata na fakultetima koji su angažovani sa klinika, što znači da medicinski fakuteti ostaju bez asistenata, rekao je prof. Popović.

Zakon je, kako kaže, bio usmeren na ograničenje administracije, međutim fakultetima je ograničio osnovnu aktivnost i ne može normalno da se drži nastava.

Popović je naveo da su u razgovorima sa nadležnima nekoliko puta pokušavali da objasne i ukažu na loše posledice zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Dobili smo usmeno obećanje da će voditi računa o specifičnosti fakulteta, međutim do kraja ove radne nedelje nije stigla nikakva pismena odluka, rekao je prof. Popović.

Na Univerzitetu nisu zadovoljni ni solidarnim porezom pa očekuju mnogo od odluke Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti njegovog uvođenja, koju su 19. februara podnela trojica profesora beogradskog Pravnog fakulteta.

Među njima je prof. dr Miodrag Jovanović koji je rekao da su u inicijativi tražili da sud pre odluke donese privremenu meru obustave primene ovog zakona.

On ističe da je nezahvalno predviđati u kom roku bi sud mogao da reaguje i da podnosioci nisu imali nameru da inicijativu smeste u kontekst izborne kampanje.

Postoji onlajn podrška inicijativi koju je prema Jovanovićevim rečima potpisalo oko 3.000 ljudi, uglavnom profesora, lekara, sudija, umetnika...

Na univerzitetu se već vide posledice tog nameta pre svega kada je reč o učešću u projektima i izdavačkoj delatnosti visokoškolskih ustanova. Određeni broj profesora najavio je da svoje knjige više neće izdavati preko fakulteta, kako bi izbegli oporezivanje autorskih honorara.

Izvor: Blic
Foto: Wikipedia - Matija

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.