Uslovi za rad se neće brzo promeniti

BEOGRAD, 8. avgusta 2009. (Beta) - Uspesi plivača na Svetskom prvenstvu u Rimu daju novu šansu za razvoj tog sporta u Srbiji, ali uslovi za rad takmičara se neće brzo promeniti, ocenio je predsednik Plivačkog saveza Srbije Dušan Dimitrijević.

"Plivanje poboljšava zdravstvenu sliku nacije, sa njim mladi brže i bolje uče. Zato bi trebalo da se uključe i ministarstva zdravlja i prosvete. U SAD su izračunali da dolar uložen u plivanje štedi zdravstvu skoro tri dolara", rekao je Dimitrijević u intervjuu za nedelju "Politiku".

Dimitrijević je priznao da u PSS-u nemaju precizne podatke o broju bazena u Srbiji, kao ni o stanju tih objekata.

"Najgore je u Beogradu, koji i ima i nema bazena. Kad smo 1973. bili domaćini SP bilo je pet sjajnih objekata, a sada se to svelo na Tašmajdan koji ima svojih problema, i Banjicu", objasnio je on.

"Država nije smela da dozvoli da se zapuste bazeni '11. april' i '25. maj'. Pitanje je da li je opravdana gradnja novih bazena, jer su ti bazeni, kao onaj novi u Loznici, u funkciji samo dva meseca", dodao je Dimitrijević.

On je kazao i da bi sistematskom akcijom trebalo izgraditi zatvorene bazene koji bi bili u funkciji tokom cele godine.

"Ko to treba da uradi? Pa nema ko osim države. Možete za razuman novac, koji sigurno nije problem državi ni u ovo vreme ekonomske krize, da napravite pet bazena za godinu dana", istakao je on.

Dimitrijević je dodao da je problem i to što sadašnje cene za plivačke klubove i škole nisu ekonomske, a njihovo povećanje dovelo bi do zatvaranja klubova.

"Nisam optimista, pogotovo što je '11. april', i dok je radio, imao problema sa temperaturom vode. On je direktno na toplovodu, koji nikad nije zadovoljio standarde temperature u kojoj bi deca mogla da rade. Što se tiče '25. maja', pozdravljam odluku da se napravi centar po svetskim standardima, za najveća takmičenja", zaključio je Dimitrijević.

Na nedavno završenom SP u Rimu Milorad Čavić osvojio je po jednu zlatnu i srebrnu medalju, Nađa Higl takođe je došla do zlatnog odličja, kao i vaterpolisti Srbije.

Pogledajte još