Gardijan: Da li je Putin krenuo Miloševićevim stopama?

.On je komentarisao trenutne događaje na Krimu.

"Najbezbolnije je da Putin izvede upad na Krim kao u Gruziju, da za nedelju dana stvori nove činjenice na terenu, ograniči kampanju na preuzimanje kontrole nad Krimskim poluostrvom sa većinskim ruskim stanovništvom i da zatim pregovara i diktira uslove sa jake pozicije nasuprot slaboj i neiskusnoj novoj vladi u Kijevu. Ali njegov cilj, kako je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine spekulisao u nedelju, mogao bi da bude da uništi Ukrajinu ekonomski, da je onesposobi da funkcioniše nezavisno. Taj cilj bi ohrabrio Putina da proširi svoj uticaj sa Krima na istočnu Ukrajinu, i, odbacivši kijevski autoritet, prepolovi državu i tako nastanu odvojeni Kijev i Zapadna Ukrajina na jednoj strani i Južna i Istočna Ukrajina na drugoj strani. Ovo povećava opasnost od građanskog rata", napisao je Trejnor.

On je naveo da već ova Putinova početna "čarka" podseća na taktiku Slobodana Miloševića.

"Taktika i metodologija koje je upotrebio Milošević u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu (iako ih je na kraju sve izgubio) je očigledna. Ako je Putin izabrao da bude novi Milošević, zapad će posmatrati novu podelu Evrope", rekao je urednik "Gardijana".

On je izjavio i da zapadne sile pokazuju "slab apetit" za ozbiljnim mešanjem u situaciju na Krimu "izvan diplomatskih mera".

Izvor: B92

Pogledajte još