Dijete kroz istoriju: Bizarne, besmislene, ali i maštovite!

Držanje različitih dijeta odavno je popularno među osobama koje „kubure“ sa viškom kilograma. Ako vam se danas neki režim ishrane čini besmislenom, čak i opasnim po zdravlje, znajte da je takvih primera bilo mnogo i ranije. Tim pre što tada nauka nije bila dovoljno razvijena da na vreme upozori na sve opasnosti. Da, i pre su ljudi bili podjednako tašti kao i danas, a u želji da bolje izgledaju često su činili ozbiljne greške kod izbora dijete ili su olako prhvatali predloge raznih šarlatana i koristili njihove dijetetske proizvode. Baš kao i danas, zar ne? Vreme apsurdnih dijeta nije prošlo.

Brojni samozvani stručnjaci danas tvrde da ćete najbrže smršati ako sednete za sto na kojem je prazan tanjir, uzmete u ruke viljušku i nož i pravite se da sečete i jedete omiljenu šniclu („er dajet“), ili da umesto normalnih obroka konzumirate isključivo gotovu hranu za bebe, („bejbi fud dajet“), pa čak i da se svakoga dana grohotom nasmejete najmanje 200 puta! Ako je suditi po tome koliko poklonika imaju čak i ovakve dijete, naši potomci će nam se zasigurno slatko smejati. Nedavno je objavljen spisak najbesmislenijih dijeta u istoriji čovečanstva...

* Sirće sa vodom
- Davne 1800. godine mnoge pripadnice lepšeg pola, u želji da budu savršeno vitke, tragale su za savršenom dijetom. Mnoge od njih su zavidele čuvenom engleskom pesniku Lordu Bajronu, na njegovoj izuzetnoj liniji. Međutim, on je svakodnevno ispijao velike količine sirćeta razblaženog sa vodom, zbog čega je često povraćao i patio od dijareje. Ove neprijatnosti nisu sprečavalo mnoge žene da slepo slede primer slavnog pesnika...

* Cigarete umesto slatkiša
- Znate li da je dvadesetih godina prošlog veka pušenje bilo veoma popularno među ženama? Naime, u to vreme još nisu otkrivena sva negativna svojstva nikotina, a jedan od najvećih svetskih proizvođača cigareta toga vremena stekao je ogromnu popularnost zahvaljujući reklamnom sloganu: „Upalite cigaretu i zaboravićete na slatkiše od kojih se gojite“!

* Sapun za mršavljenje
- Tridesetih godina prošlog veka mnoge Amerikanke su ludovale za sapunom od koga se mršavi, a mnogi proizvođači koji su se na ovaj način reklamirali stekli su pozamašno bogatstvo. Nažalost, i danas se na internetu mogu naći brojni proizvodi, pa i sapuni, od kojih se, navodno, kilogrami tope kao od šale. Ali, da li ste ikada čuli da je neko smršao kupajući se?!

* „Čudotvorna“ pilula
- Sredinom prošlog veka na tržištu SAD se pojavila još jedna ludost: čudotvorna pilula za mršavljenje. Istina, njeni korisnici su zaista gubili kilograme, ali nisu bili svesni činjenice da čudotvorna pilula sadrži jajašca pantljičare, opasnog crevnog parazita, od koga su se kasnije dugo lečili. I slavna operska diva Marija Kalas priznala je da je na taj način oslabila. Na svu sreću, prodaja ovakvih preparata ubrzo je zabranjena.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još