8 mesta u kući koja su raj za bakterije

Sunđer za pranje sudova
Sunđeri i krpe za pranje sudova redovno pokazuju pozitivne rezultate na testove na bakterije, kao što su salmonela, Eherišija koli i stafilokoka.

Posle svake upotrebe isperite sunđer ili krpu u toploj vodi, iscedite i ostavite da se osuši.
Na kraju svakog dana, i posle svake upotrebe sirovog mesa na radnoj površini, sterilišite mokar sunđer tako što ćete ga staviti na jedan minut u mikrotalasnu pećnicu (NAGLAŠAVAMO “MOKAR” zato što, ako stavite suvi sunđer, može da se zapali).
Radne delove svakodnevno prskajte dezinfekcionim sredstvom, i menjajte sunđer svake dve nedelje.

Sudopera u kuhinji
U sudoperi obično ima više od 500.000 bakterija - deset puta više nego na prosečnoj toalet šolji, kaže prof. Rejnolds. Noževi i daske za sečenje koje su u kontaktu sa sirovim mesom puni su potencijalnih patogena.

Dvaput nedeljno posle spremanja mesa, izribajte sudoperu četkom. Poprskajte je rastvorom 1/4 šolje varikine i 1/4 šolje vode, a možete koristiti i neki prirodni antibakterijski proizvod. Ostavite da deluje oko 10-ak minuta i potom isperite.

Četkice za zube
Svakodnevno ostavljamo bakterije iz usne duplje na četkici za zube. Pored toga, četkice često držimo u blizini ve-ce šolje.

Pribor za pranje zuba treba da stoji uspravno, u čaši, udaljen od wc šolje (ako je moguće), tako da može da se osuši na vazduhu. Jednom nedeljno možete staviti četkice i čašu u kojoj stoje (ako je moguće) u mašinu za pranje sudova. Četkice menjajte na svaka tri meseca, i svaki put posle prehlade ili gripa.

Kućni aparati
Daljinski upravljači i kompjuterske tastature nalaze se na vrhu liste “inficiranih” predmeta. Verovatno i vi često nešto jedete i grickate dok menjate tv kanale ili dok sedite za kompjuterom, ostavljajući iza sebe masnoće i bakterije koje nastavljaju da bujaju.

Daljinske upravljače, tastature, miševe, mobilne telefone, lap-topove bar jednom nedeljno očistite dobro isceđenom krpom na koju ste naneli dezinfekciono sredstvo.

Tepisi
Tepih u dnevnoj sobi i predsoblju, kuda svi prolaze, može da ima i 200.000 bakterija po kubnom inču (2,5 cm). U njemu ćete naći i ćelije kože, mrvice hrane, polen, dlake od kućnog ljubimca....Dok hodate po tepihu, ili se deca valjaju po njemu, vi, zapravo, uznemiravate ta mikroskopska bića, zbog čega velika količina njih dospeva na površinu.

Posle usisavanja (jednom nedjeljno) pošpricajte tepihe dezinfekcionim sredstvom za tekstil. Bar jednom godišnje pozovite tepih-servis.

Peškiri u kupatilu
Ako peškir ostane vlažan 20 minuta ili više, bakterije počinju da se razmnožavaju.
Bilo bi dobro da peškire u kupatilu držite na specijalnim šipkama, a ne okačene za zakačaljke, zato što će se tako lakše provetravati i sušiti. Nakon tri do četiri pranja, potopite peškire u toplu vodu i varikinu (beli peškiri).

Novčanik
Većina ženskih tašni ima desetine hiljada bakterije samo na dnu ako imate običaj da je spuštate na pod, a neke imaju i milione. Tašnu tokom dana ili nedelje stavljate na najrazličitija mesta - u ormariće u svlačionici, u kolica u samousluzi, na sedište u autobusu...
Ako nisu od kože - novčanike, dečije rančeve, sportske torbe... isprskajte asepsolom, a možete ih i oprati u mašini, u zavisnosti od materijala od koga su. Kožne novčanike i ostalo čistite specijalnim sredstvima za kožu.

Korpa kućnog ljubimca
Vaš kućni ljubimac unese u svoju korpu za spavanje sve bakterije koje pokupi tokom dana sa svih mesta kuda prođe.
Jednom nedjeljno operite navlaku jastučeta i osušite na visokoj temperaturi, a korpu isprskajte asepsolom.

izvor: Ženski kutak

Pogledajte još