Da li su naše kazne za pedofile preblage?

Pedofilima sudovi u Srbiji za obljubu deteta izriču maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, dok, ukoliko je maloletnik povređen, iza rešetaka provode do 15 godina. Ukoliko je dete, usled nedozvoljenih polnih radnji, preminulo maksimalna kazna je dve decenije. S obzirom na to da je obljuba nad decom jedno od najtežih i najgnusnijih krivičnih dela, javnost, po pravilu, uvek smatra da sudovi izriču blage kazne pedofilima.

- Svaki je slučaj za sebe i zbog toga nema generalne kazne - objašnjava sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Snežana Ivković.

- Od otežavajućih okolnosti uzima se u obzir koliko je dugo obljuba trajala, zatim način na koji je izvršen, da li je dete vezivano, tučeno, da li je reč o najbližim srodnicima, da li je pedofil ranije osuđivan za slično krivično delo.

Prema Krivičnom zakoniku, za osnovni oblik ovog krivičnog dela, pedofilu sleduje zatvor između tri i 12 godina. Međutim, ako je dete teško povređeno ili je zatrudnelo ili je delo izvršilo više osoba, minimum kazne je pet godina zatvora, a maksimum 15. U trećem, najtežem slučaju, kada je dete preminulo, učinilac će se kazniti kaznom od najmanje 10 godina robije, što znači da sud može da mu izrekne i najstrožu kaznu od 20 godina. Pedofilu, međutim, može da ide u prilog ako prizna da je izvršio krivično delo kako ne bi dodatno traumirao dete, kao i to da li je i sam bio žrtva obljube.

Ivkovićeva smatra da sud, ipak, ne može sam da utiče na umanjenje ovih gnusnih zločina u kojima su žrtve najmlađi.

OPREZ SA NAJMLAĐIMA

Sud mora da bude naročito oprezan kada saslušava decu. Pre nego što dete i dođe pred sud, veštači ga psiholog, koji procenjuje da li je uopšte sposobno da da iskaz.

- Izriču im se zatvorske kazne i mere psihijatrijskog lečenja zatvorenog tipa. Ipak, postavlja se pitanje šta sa njima kada izađu iz zatvora. U nekim zemljama pedofili obavezno nose elektronske narukvice, u drugim se podvrgavaju nekoj vrsti hemijske kastracije koja podrazumeva da im se daju lekovi koji obuzdavaju njihov seksualni nagon - ukazuje naša sagovornica. - Da li je to ljudski i moralno prema njima, treba pitati žrtve. Jer, ovde su primarne žrtve deca, ali svakako strada cela porodica. Jer, deca krive roditelje što ih nisu zaštitili na vreme, a roditelji krive sami sebe jer ništa nisu primetili. Zato društvo mora da zauzme konačan stav o tome kako da se izbori sa pedofilima.

Praksa pokazuje da su i same pedofile često seksualno zlostavljali njihovi roditelji, komšije, ali i rođaci, treneri.... Mnogi od njih čak smatraju da se zlostavljanjem druge dece svete svojim krvnicima.

- Ovo krivično delo se teško otkriva zato što, uglavnom, traje godinama - objašnjava Snežana Ivković. - Razlog za to je što pedofili sve vreme ubeđuju decu da su sama kriva za to. Pored toga, deca osećaju veliki stid i sramotu i znaju da prećute mnoge činjenice.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još